Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klimaatactivist Margriet Bos in EO-podcast ZOUT!

‘Als we dit niet weten op te lossen is het gewoon game-over’

17 juni 2021 · Leestijd 3 min

In de nieuwste aflevering van podcast ZOUT! staat klimaatactivist Margriet Bos centraal. Margriet studeerde af als klinisch psycholoog aan de VU in Amsterdam, maar besloot haar leven over een andere boeg te gooien. Margriet werd activist bij Extinction Rebellion en protesteert regelmatig tegen klimaatverandering en onrecht. Presentator Chris Segers zoekt haar op in het Jeannette Noëlhuis in Amsterdam-Zuidoost. Dat is een gemeenschap waarin Nederlanders samen met ongedocumenteerde migranten wonen.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Hoe ver ga je voor je principes?

Tijdens een protestactie tegen kernwapens bij een militaire basis in Duitsland werd Margriet Bos vorig jaar gearresteerd. Ze is hiervoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan tachtig dagen, tenzij ze een boete van honderden euro’s betaalt. Margriet is christen en maakt deel uit van actiegroep Extinction Rebellion. Dat is een wereldwijde beweging die zich verzet tegen klimaatverandering. De beweging doet dit omdat door de klimaatverandering de biodiversiteit steeds verder afneemt, waardoor planten, dieren en uiteindelijk de mens uitsterft, vandaar de naam Extinction Rebellion.

‘Hoe je leeft, zegt iets over je hart’

Volgens Margriet Bos mogen christenen wel wat meer bewust worden van de gevolgen van hun leefgedrag. “Als ik de kraan laat lopen, dan heeft dat invloed op anderen. Als ik vaak op vliegvakantie ga, draag ik bij aan een proces van opwarming waardoor anderen op den duur hun huis moeten verlaten. De olie die ik verbruik veroorzaakt conflicten op bepaalde plekken” aldus Margriet; “Wij laten als kerken niet zien hoe je je leefstijl combineert met het volgen van Jezus”.

(lees verder onder de afbeelding)

Zout Margriet Bos

Een geloof vol paradoxen

Volgens Margriet zit het christendom vol paradoxen; “Naarmate ik meer eenvoud in mijn leven heb, ervaar ik veel meer rijkdom. Dat past volgens Margriet helemaal bij de tegenstrijdigheden in het christelijk geloof. “Jezus ging dood, maar hij leeft. Hij vraagt ons om alles op te geven, en dan krijgen we alles.” Het gaat bij ons te vaak over onze eigen redding en onze vrede met God. Maar de vrede van God is niet los verkrijgbaar voor je eigen hart alleen. Dat is verbonden met alles om je heen”.

Over de podcast Zout!

 In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Chris Segers en Marieke Meijer bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
--:--