Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde in 'Crux'

'Wakker worden, de schepping gaat naar de knoppen'

Deel:

Rozemarijn van ’t Einde (29), die we leren kennen in het tv-programma Crux (EO), is in de eerste plaats klimaatactivist en pas daarna geestelijk verzorger en theoloog. O, en eigenlijk voelt ze zich ook nog een astronaut die terugkeert op aarde. 

Dat laatste komt door een postvirale infectie in haar jeugd, waardoor ze ‘allergisch’ is voor zwaartekracht. Langer dan twee minuten staan kan ze niet. Dan krijgen haar hersenen onvoldoende zuurstof. Dus tref je Rozemarijn meestal liggend of zittend aan. Toch weerhoudt dat haar er niet van om zich bijvoorbeeld af te laten voeren in een arrestantenbusje. De frêle Utrechtse is een taaie, die de afslag naar de weg van de minste weerstand duidelijk heeft gemist.

Linke soep

Crux Rozemarijn van 't Einde klimaat

In de Maakbasis, het hoofdkwartier van Extinction Rebellion, is het een kleurige en rommelige boel. Van hieruit voeren Rozemarijn en Trees (op links) actie om het klimaat te redden. En dat is soms linke soep. Zo reed een boze medewerker van Pensioenfonds Zorg en Welzijn Trees eergisteren bijna van de sokken. Rozemarijn zat thuis, maar mailde wel direct de woordvoerder.

Christelijk thema
Soms plaatsen mensen haar op een voetstuk en dat vindt ze lastig. Rozemarijn had ook néé kunnen zeggen toen de EO belde voor een uitzending van Crux, maar ze vindt het belangrijk om te laten zien dat klimaatrechtvaardigheid júíst een christelijk thema is.

Of ze spijt heeft van uitspraken in de uitzending? Totaal niet, al had ze meer haar humoristische kant willen laten zien. Want protesteren is ook ontzettend gezellig. Met dit kleurrijke hoofdkwartier, lekker hobbyen met spuitbussen en stempels, markante medestrijders om je heen en uitjes naar acties. Het houdt je van de straat.

Doen we hier niets aan, dan zeggen we in feite: 'Na ons de zondvloed'

Vorige week nog besprayde Rozemarijn de ramen van het pensioenfonds – samen met een aantal dominees. Eindelijk beweging in de kerk? Nog steeds veel te weinig. En dus blijft Rozemarijn stenen in de christelijke vijver gooien. Het is er veel te rimpelloos en kabbelend, terwijl de schepping naar de knoppen gaat. Joehoe, hallo, wakker worden!

Crux

Rozemarijn van ’t Einde zat op 15 januari in het nieuwe EO-programma Crux. Hierin volgen we elke week iemand bij wie de actualiteit persoonlijk aanklopt en vraagt om een reactie. Verschillende mensen in uiteenlopende situaties, maar met één ding gemeen: ze zijn christelijk. Je kunt alle afleveringen hier terugkijken.

Iedere zaterdag, 19.15 uur, NPO 2

Soms brengt haar dadendrang vriendinnen tot tranen. Zoals die keer dat ze overwoog in hongerstaking te gaan. Ze had het bijna gedaan, want we missen anders de laatste afslag naar een leefbare aarde, zegt Rozemarijn. Doen we niets, dan zeggen we in feite ‘na ons de zondvloed’. Voor Rozemarijn een grote middelvinger naar God, toekomstige generaties en de mensen op het zuidelijk halfrond. Het toppunt van liefdeloosheid! Dat is de crux.

Kijk deze aflevering van 'Crux' hier terug

Tekst: Maarten Nota
Beeld: Nathalie van der Straten-Folkertsma

--:--