Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kom tot rust in de Bijbelse tuin in Hoofddorp

'We proberen Bijbelverhalen tastbaar te maken'

Wie vanuit het dynamische Hoofddorp de Bijbelse tuin in stapt, betreedt opeens een oase van rust. In de tuin groeien bomen, bloemen en planten die ook in de Bijbel voorkomen en daartussen staan meer dan vijftig kunstwerken die naar Bijbelverhalen verwijzen.

Deel:

Zo’n twintig jaar geleden was de Bijbelse tuin in Hoofddorp nog een gewone tuin achter een kerkgebouw. Totdat pastoor Kees van Lent dacht: hier kunnen we meer mee. Want in een plaats als Hoofddorp komt het regelmatig voor dat een projectontwikkelaar een paar mooie appartementen wil bouwen op zo’n lap grond. En dat wilde hij voorkomen. In Israël had hij al weleens een mooie Bijbelse tuin gezien, met Bijbelse bomen, struiken en bloemen. Zoiets moest er ook hier in Hoofddorp komen.

'Even langs bij Mozes'

“Later maakte de kunstenaar Karel Gomes uit Haarlemmermeer daar prachtige bronzen beelden bij, zoals Eva, Ruth, Job en noem maar op,” vertelt Ria Stolk, vrijwilliger bij de Bijbelse tuin. “Je kunt hier op bezoek bij de heilige familie, zoals katholieken dat mooi zeggen: bij Jozef, Maria en het kind Jezus. Maar je kunt ook even langs bij Hagar, Mozes of Job.”

Wat krijgen bezoekers zoal te horen bij de rondleiding?
“De rondleiders passen zich aan op de interesse van de groep en bij wat ze al over de Bijbelverhalen weten. Allereerst vertellen ze kort de verhalen van de Bijbelse personen in de tuin: wie was Mozes, of Abraham, of Ruth? Maar ze analyseren ook met de groep hoe de kunstenaar die persoon heeft uitgebeeld. En waarom staat het beeld juist hier in de tuin? Want daar is namelijk goed over nagedacht. Zo vind je Eva bij de appelboomgaard onder een appelboom, met een appel in haar hand. Maar vlak daarnaast staat ook een vijgenboom. Het is voortdurend een spel tussen Bijbelverhalen, kunst en natuur.”

Wat hopen jullie dat mensen hier in de tuin vinden?
“Een plek om in stilte te genieten van de natuur. Want helemaal in het drukke Hoofddorp is dit een uniek plekje: vanuit de hectiek ‘val’ je opeens in de stilte achter de kerk en kun je geestelijk en lichamelijk tot rust komen. Daarnaast hopen we mensen een handreiking te bieden om hun geloof te verdiepen, door de Bijbelverhalen tastbaar te maken. En of je nu gelovig bent of niet, voor iedereen is het beeld van de worsteling van Jakob vlak voor hij zijn familie na jaren weer ontmoette herkenbaar. Als we bij dat beeld staan, komen de verhalen los.”

Lees ook: 'Deze 'graphic novel Bijbel' is een kinderbijbel mét spanning, strijd en twijfels'
Lees ook: 'Deze 'graphic novel Bijbel' is een kinderbijbel mét spanning, strijd en twijfels'

De tuin ligt rondom een begraafplaats.
“… en dat schrikt niet af. Dat zou je misschien denken, maar het past juist goed bij elkaar. Dit is ook een onderdeel van het leven. Er staat ook een prachtig kruis waar mensen bloemen neer kunnen leggen. En vlak bij de ingang staat het beeld van de vrouw van Lot. Zij mocht niet omkijken toen ze met haar familie Sodom en Gomorra ontvluchtte, maar ze deed dat toch en veranderde in een zoutpilaar. Natuurlijk mag je als bezoeker van het kerkhof omkijken naar het verleden, maar je hoeft niet als de vrouw van Lot stil te blijven staan en daarin blijven hangen. Je mag weer verder. Daarom staat dat beeld daar.”

Welke plek in de tuin is uw favoriet?
“Dat is moeilijk kiezen! Ik heb zo veel favorieten. Maar dan kies ik toch voor Ruth, de vluchteling. Elke keer als ik haar zie, besef ik weer: we moeten gewoon opstaan voor mensen die hulp nodig hebben.”

Wil je de Bijbelse tuin in Hoofddorp bezoeken?

De tuin is dagelijks toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang. Voor een rondleiding kun je bellen naar 023 – 561 7392.

Beeld: Job in de Bijbelse tuin in Hoofddorp (fotograaf: Rien Bloemberg)

Geschreven door

Arianne Ramaker

--:--