Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koning neemt nieuwe Bijbel in ontvangst

Officiële presentatie NBV21 in Den Haag

Op woensdag 13 oktober verschijnt de NBV21. Het eerste exemplaar van deze vernieuwde bijbelvertaling wordt ’s middags aangeboden aan koning Willem-Alexander door directeur Rieuwerd Buitenwerf van het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap (NBG)

Deel:

De overhandiging vindt plaats tijdens de feestelijke presentatie van de NBV21 in de Grote Kerk in Den Haag. "De NBV21 is de nieuwe Bijbel voor de 21e eeuw", aldus Buitenwerf. "Daarom zijn we vereerd dat onze beschermheer, Zijne Majesteit de Koning, deze Bijbel in ontvangst wil nemen. De Bijbel is voor veel mensen een boek met een diepe betekenis. Het boek vormt de bron van de Joodse en christelijke geloofstradities, en is daarnaast van grote betekenis voor onze cultuur."

Privé

Komt deze bijbel op het nachtkastje van de koning te liggen? "Het geloof is uiteraard een privéaangelegenheid", vertelt Tirza van der Graaf, royaltyjournalist en sidekick van het programma Blauw Bloed. "We weten dat onze koning lid is van de Protestantse Kerk Nederland en dat hij bij de viering rondom het 10-jarig bestaan van de PKN aanwezig was. Ook zagen we hem bijvoorbeeld bij de viering van 400 jaar Dordste Synode waar hij een aantal bijbelteksten voorlas. Dus hij besteedt er af en toe wel aandacht aan. Dit is niet de eerste bijbel die de koning in ontvangst mag nemen van het NBG, dus ik denk niet dat ze allemaal op zijn nachtkastje belanden."

De NBV21

De NBV21 is de opvolger van de Nieuwe Bijbelvertaling (NBV), de meest gebruikte Bijbel in Nederland en Vlaanderen. In de NBV21 is de feedback van duizenden betrokken bijbellezers benut en zijn nieuwe inzichten verwerkt.

Programma, livestream en tv

Rond de overhandiging van de Bijbel aan de koning is er een gevarieerd programma dat gepresenteerd wordt door Giovanca Ostiana. Radiomaker Chris Kijne zal een gedeelte uit de Bijbel voordragen. Ook is er een korte terugblik op het project en aandacht voor de Bijbel in de kunst. Dit alles wordt omlijst door muziek. Om uitdrukking te geven aan het bijzondere belang van de Bijbel in Nederlandse geloofstradities zal de Bijbel uitgereikt worden aan een vertegenwoordiging van kerken. Het hele programma is via een livestream te volgen en de EO maakt tv-opnamen, onder andere voor de uitzending van Blauw Bloed op 16 oktober.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--