Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Koningin Máxima: een mode-icoon

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

In de uitzending van deze week kijken we met Josine Droogendijk naar de kleding die koningin Máxima in de maand oktober heeft gedragen. We doen dat iedere maand en krijgen zo een mooi kijkje in de kledingkast van onze vorstin.

Deel:

Máxima kun je met recht een mode-icoon noemen. Ze draagt graag en vaak bijzondere ontwerpen van modehuizen over de hele wereld. Natan en Valentino zijn favoriet, maar ook Nederlandse ontwerpers als Jan Taminiau, die de blauwe inhuldigingsjapon creëerde. Grappig is dat Máxima exclusieve kleding en sieraden – waaronder eeuwenoude diademen – afwisselt met items die bijvoorbeeld bij de Zara of H&M in de schappen hangen. Josine signaleert het allemaal. En ze is in de loop der jaren ook kritischer geworden over de modekeuzes van de koningin. Soms laat ze zien dat iets te somber is of haar gewoon niet staat.

Af en toe slaat Máxima een flater. Bijvoorbeeld die keer dat ze na een lockdown een basisschool bezocht in een felrode mantel. Begrijpelijk, ze had nieuwe kleren in haar kast die ze al die tijd niet had kunnen laten zien aan ons. Maar ze overrompelde de kleuterklas die ze binnenstapte er wel érg mee.
Josine kan ook weleens een kritische noot kraken over de mode-keuzes van de mensen die de koning of koningin ontvangen. Ze kunnen soms zo uitpakken dat ze de aandacht van het koninklijk bezoek afleiden – en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Vaker dan flaters slaat Máxima met haar kleding de spijker op de kop. Zo opende ze in oktober een tentoonstelling over de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo in het Drents Museum. De schilderes staat bekend om haar bijzondere haaraccessoires, en jawel: Máxima kwam ook met een bloemrijke hoofdtooi naar Drenthe. Wie de kleding van de koningin op dit moment van dichtbij wil bewonderen, kan naar het Kunstmuseum in Den Haag, waar een bijzondere creatie van Indiase saristof tijdelijk tentoongesteld is. Die stof uit India, in het bezit van Máxima, gebruikte Jan Taminiau om er een avondjurk van te maken. Ook de bruidsjurk van de koningin is weer te zien, en wel in de Nieuwe Kerk van Amsterdam. Mode-inspiratie genoeg deze herfst!

Blauw Bloed

Zaterdag 30 okober, 19:50 uur, NPO 2

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--