Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Krav Maga: dé manier om jezelf te verdedigen (en nog leuk ook)

Makkelijk, leuk, effectief, leert discipline en je krijgt meer zelfvertrouwen.

Het is makkelijk, leuk en effectief, je leert discipline en krijgt meer zelfvertrouwen: zelfverdedigingssysteem Krav Maga heeft allerlei voordelen. Wat is het precies en is het iets voor vrouwen? Krav Maga-instructeur Jeroen vertelt.

Deel:

Wat is Krav Maga?

“Krav Maga is officieel geen sport, maar een zelfverdedigingssysteem”, vertelt Jeroen, instructeur bij Krav Maga Union in Nieuw-Vennep. “Het mag dan ook geen ‘vechtsport’ heten, maar voor het gemak noemen we het zelfverdedigingssport. Krav Maga komt van origine uit Israël en bestaat iets meer dan vijftig jaar. Dat is relatief jong, als je nagaat dat judo, karate en kungfu misschien al wel honderden jaren bestaan. Krav Maga heeft verschillende vormen – zo is er ook een tak voor militairen – maar wij bieden de civiele tak aan, voor de burgers.”

Het nut van Krav Maga ligt voor de hand – want helaas is agressie overal. Jeroen: “Laatst nog is een gepensioneerde man aangevallen terwijl hij aan het pinnen was. Hij is doodgestoken om zeventig euro. Dat is verschrikkelijk. Wij proberen mensen bewust te maken van wat er kan gebeuren als je wordt aangevallen. Stel, je staat bij een pinautomaat en er komen twee jongens aan die je geld willen, wat doe je dan? Tegenwoordig is het vrij normaal dat jongens en meisjes een mes op zak hebben.”

Gebruik Krav Maga alleen in uiterste noodzaak. Ga nooit je leven wagen

“In zo’n geval adviseren wij: geef meteen je geld af. Ga nooit je leven wagen. Als het écht niet anders kan, dan geven we met Krav Maga handvatten over hoe je je het beste kunt verdedigen. Maar als het kan, ren lekker weg. Probeer het conflict te vermijden.

Je gebruikt Krav Maga alleen in uiterste noodzaak, maar het is een zeer efficiënt systeem. Alles gaat op basis van natuurlijke reacties. Als ik een bal naar je gezicht gooi, dan houd je meteen je handen voor je gezicht. Dat soort natuurlijke bewegingen gebruiken we om bepaalde aanvallen af te weren. Daardoor is Krav Maga heel makkelijk aan te leren. Als je ziet hoe mensen na één maand al reageren op een bepaalde aanval, zie je hoe snel en natuurlijk het gaat.”

Alledaagse situaties

De Krav Maga-lessen gaan uit van alledaagse situaties, dingen die in het echt kunnen gebeuren. “We gebruiken daar alledaagse voorwerpen bij, dat noemen we ‘use of common objects’. Zo laten we kinderen vaak een rugzak meenemen, want die hebben ze in het echte leven ook vaak mee. De rugzak is de eerste verdediging tussen jou en de aanvaller.

Tijdens de training maken we onder andere ook gebruik van rubberen trainingsmessen, pistolen en stokken, om bepaalde situaties zo echt mogelijk na te bootsen. Niet om zelf te steken of schieten, maar om jezelf te leren verdedigen tegen aanvallers die die attributen bij zich hebben. We leren je de voorwerpen om je heen te gebruiken. Staat er ergens een stoel, pak hem. Heb je een plant in een stevige vaas, gebruik die. Tijdens de training kun je slaan en stoten op een trapkussen – zo leer je realistisch trainen, zonder iemand bont en blauw te slaan.”

Zelfverzekerder

“Krav Maga doet mentaal iets met je: je gaat je zekerder voelen. Kinderen die gepest werden op school, zijn een tijdje Krav Maga gaan doen. Ze leren hier niet om meteen te gaan slaan en schoppen, maar door de trainingen wordt hun mindset anders. Je gaat anders in het leven staan, je kijkt anders, gaat anders lopen. Je straalt uit: ‘Mij maak je niet alles meer’. En dat merkt de buitenwereld ook.”

Krav Maga maakt je zelfverzekerder. Dat merkt de buitenwereld ook

“In de vier jaar dat onze vestiging nu open is, hebben we nog geen mensen gehoord die het in de praktijk hebben moeten gebruiken. Gelukkig maar, dat hopen we ook zo te houden.”

Voor wie is Krav Maga?

Krav Maga is voor iedereen, stelt Jeroen. “Onze oudste leerling is ergens in de zeventig, de jongste is vijf jaar. Je conditie verbetert, je wordt er sterker en zelfverzekerder van. Iedereen die dat wil, is welkom. Het zijn trainingsgroepen met leuke mensen, er is geen haantjesgedrag. We merkten dat voor vrouwen de drempel wel hoog was om mee te doen met gemengde groepen, vandaar dat we ook een women only-training zijn gestart.

Bij de volwassenlessen maken we qua oefeningen geen onderscheid tussen mannen en vrouwen – ze moeten evenveel push-ups doen tijdens de examens. Maar dat gaat steeds makkelijker, je wordt vanzelf sterker. Na mijn eerste les Krav Maga had ik ook drie weken spierpijn, haha.”

Simpel

“We merken dat vrouwen heel enthousiast zijn over de sport. Iedere week geven we ze huiswerk mee: we laten ze een bepaalde aanval – zoals een mesaanval – zien, en dan moeten ze nadenken over wat daarna zou kúnnen gebeuren. Een week later leggen we het uit. Iedereen is verbaasd: is het echt zo simpel? Ja, zo makkelijk is Krav Maga. Je hoeft geen rare, moeilijke dingen te doen. De simpelheid is de kracht. Je kunt het snel leren en doeltreffend toepassen. Dat maakt het zo leuk.

Kinderen vinden het ook fantastisch. Mijn gouden regel bij kids: ze moeten het naar hun zin hebben. Dan leren ze ook nog wat. En dat doen ze gelukkig. Er zit geen agressief kind tussen. We leren ze dan ook echt om Krav Maga alleen in uiterste nood te gebruiken, eerder niet.”

Zelfverdedigingstip

Heeft Jeroen een tip om jezelf te verdedigen, zonder Krav Maga? “Een heel voorzichtige tip dan. Als een vrouw wordt aangevallen, is dat in de meeste gevallen door een man. De beste verdediging is dan: trap naar het kruis. Daar schakel je een man het snelst mee uit. Maar dat is niet de enige oplossing, iedere situatie is verschillend. Daarvoor moet je naar de training komen.”

Jeroen is instructeur bij Krav Maga Union, met twintig locaties door heel Nederland. Kijk voor meer informatie op https://kravmagaunion.nl/

Lees ook: Veilig alleen over straat? Dit kan je doen!

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--