Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Laat je perfectionisme los

3 tips om te leren zeggen: Het is goed genoeg!

Ik ken veel mensen die kampen met perfectionisme. Zelf kan ik ook echt een perfectionist zijn en soms zit me dat behoorlijk in de weg. Je kunt al snel denken dat iets niet goed genoeg is, of erger nog: dat jij zelf niet goed genoeg bent. Als perfectionist kun je zo eindeloos bezig zijn met het beter en mooier en sneller maken van dingen, dat je totaal vergeet om te genieten van het leven.

Deel:

Op zich is het niet raar dat we naar perfectie streven, tenslotte zijn we naar Gods evenbeeld geschapen en Hij houdt er ook van om dingen mooi en perfect te maken. We hoeven alleen maar naar de natuur te kijken om te zien dat dit waar is: God houdt van kwaliteit. En het is ook heel goed dat we erop gezicht zijn om kwaliteit te leveren, maar wanneer je te veel en alleen maar gericht bent op perfectionisme, dan raak je verlamd. Zeker, omdat we nou eenmaal in een imperfecte wereld leven.

Het is alsof er continu een kritische Klaas of Klara over je schouders meekijkt, die commentaar levert op alles wat je doet of niet doet. Het is nooit goed genoeg en dat vraagt enorm veel energie. Natuurlijk staan deze personen niet echt achter je, maar ze symboliseren de interne dialogen die je met jezelf voert. De stemmetjes die je in je hoofd hoort die je continu aansporen om nog meer te doen en het nog beter te doen.

Hoe kun je je perfectionisme loslaten? 3 tips:

1. Vertrouw op God

Het is makkelijker gezegd dan gedaan om de controle los te laten. Maar het is ontzettend belangrijk als je van je verlammende perfectionisme af wil komen. Bid tot God. Hij is almachtig. Als je je leven en alles wat daarbij hoort in Zijn handen legt, dan weet je dat het hoe dan ook goed komt. ‘Wie de Heer welgevallig is, mag zijn weg gaan met vaste tred. Al komt hij ten val, hij blijft niet liggen, want de Heer richt hem op’ (Psalm 37:23-24).

2. Spreek liefdevol tegen en over jezelf

Stuur die kritische Klaas of Klara weg. Je hoeft niet continu te luisteren naar die stemmen in je hoofd die zeggen dat het nooit goed genoeg is. Schrijf eens al deze leugens op en zet er Gods waarheid tegenover. ‘Ik ben niet goed genoeg.’ wordt dan ‘Ik ben een geliefd kind van God. Hij houdt van mij. Hij zal me nooit verlaten en Hij zal me helpen waar ik ook ga.’ Wat ook goed helpt is om Bijbelteksten uit je hoofd te leren. Zodra je negatieve gedachten krijgt, ga je de Bijbelteksten opzeggen. Of zing liederen voor God: lofprijzing helpt je om je op God te richten. 

3. Geniet van het resultaat

Ga voor kwaliteit, maar let op dat je het niet overdrijft. Doe wat je kunt en laat de rest los. Dan is het maar niet altijd perfect. Trouwens: van wie moet het eigenlijk perfect zijn? Voor wie ben je zo hard aan het werk? En waarom eigenlijk? Wat wil je ermee bereiken?

Gun jezelf om te genieten van het resultaat van je inspanningen. Beloon jezelf voor het feit dat je je best hebt gedaan – dat is goed genoeg! En is het niet perfect? Jammer dan, volgende keer beter…

Auteur: Carianne Ros

Geschreven door

Carianne Ros

--:--