Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lang en gelukkig getrouwd; het geheim van Piet en Corrie

Piet en Corrie delen al 51 jaar samen lief en leed.

Piet en Corrie zijn al 51 jaar gelukkig getrouwd. Ze hebben drie kinderen en zeven kleinkinderen. Ze vertellen over hun ervaringen en het ‘geheim’ van zo’n lange tijd samen.

Deel:

Piet: “Wat ons zo bindt is dat wij steeds alles samen hebben gedaan in al die tijd. Ik denk dat daar het geheim zit van zo’n lange tijd getrouwd zijn. Het is belangrijk om elkaar vrijheid en kansen te geven in het leven. Om altijd achter elkaar te staan.”

De ontmoeting

Piet en Corrie ontmoetten elkaar tijdens een jeugdreis in Duitsland. Corrie: “Ik was samen met een vriendin, we waren twee meiden van een jaar of achttien, op reis. We hadden heel veel lol samen. Daar ontmoette ik Piet.” Piet en Corrie gaan elkaar tijdens deze reis steeds leuker vinden en ze krijgen verkering. Ze woonden in die tijd een heel eind uit elkaar; Piet in Den Haag en Corrie in Den Helder. Ze zagen elkaar in de weekenden.

We hebben een goed huwelijk. Dit betekent niet dat we het altijd eens zijn met elkaar.

Van trouwen was toen nog lang geen sprake, want Piet studeerde nog. Daarnaast waren Piet en Corrie op zoek naar een woning in Delft, die op dat moment lastig te vinden was. Uiteindelijk vonden ze een woning, waar ze ook nog naast vrienden kwamen te wonen. Op 6 januari 1970 stapten ze – in de sneeuw – in het huwelijksbootje. Piet: “Op de trouwfoto’s is te zien hoe we samen op een slee zitten.”

Het huwelijk

Piet: “We hebben een goed huwelijk. Dit betekent niet dat we het altijd eens zijn met elkaar, maar we ondersteunen elkaar. We gaan, na zo veel jaar, nog steeds voor elkaar. Daarnaast gaan we samen met de Heer. En ik denk dat dat de belangrijkste sleutel is voor een goed huwelijk.” Corrie vult aan: “De Heer is echt het derde snoer in het geheel. Daarnaast is het belangrijk om de ander de ruimte te geven om zichzelf verder te ontwikkelen. De meerwaarde van ons huwelijk is ook dat je een goede vriendschap met elkaar hebt. Dat je kameraden van elkaar bent.”

ZW-78

Piet en Corrie genieten ervan om samen dingen te doen en vinden ook dezelfde dingen leuk. Het echtpaar heeft veel gezamenlijke hobby’s zoals fotograferen, video’s maken, schilderen en samen mooie reizen maken. Dit laatste hebben ze al veel gedaan, zo zijn ze samen onder andere naar IJsland, Zwitserland, Thailand, Canada, Australië en Zuid-Afrika gereisd.

Moeilijke momenten

Er zijn ook moeilijke momenten geweest in het leven van Piet en Corrie. Corrie werd zwanger van een drieling, hierdoor moest ze al vroeg en voor een lange tijd opgenomen worden in het ziekenhuis. Dit was een moeilijke en eenzame tijd voor beiden. Na negen maanden beviel Corrie van een drieling, waarvan één baby niet levensvatbaar was.

Corrie: “Dit was heel verdrietig. Op dat moment moesten wij elkaar veel steun geven, dit was namelijk moeilijk om te verwerken. Piet is daarin een enorme steun voor mij geweest. Hij heeft zelf ons baby’tje in een kistje gedragen, dit vond ik erg moeilijk.” In deze zware periode ging het gelukkig goed met de twee andere baby’s. Daarnaast kregen Piet en Corrie een paar jaar later nog een kerngezonde baby.

De toekomst

De kinderen van Piet en Corrie zijn inmiddels allemaal al lang volwassen én getrouwd. Corrie: “Ik hoop dat de kinderen zien dat het in het huwelijk niet altijd allemaal goed gaat, maar dat het belangrijk is dat je elkaar kunt aanvullen en steunen. En waar het niet lukt, elkaar helpt in het leven.”

Het is belangrijk dat je elkaar kunt aanvullen en steunen.

De trouwtekst van Piet en Corrie is Psalm 37:5: Wentel uw weg op de HERE en vertrouw op Hem, en Hij zal het maken. Corrie: “De Here is altijd bij ons geweest.”

Vorig jaar, net voor de coronatijd, hebben Piet en Corrie hun 50-jarige huwelijk groots gevierd. Corrie: “Bij dit feest waren vele mensen aanwezig die wij op verschillende momenten in ons leven ontmoet hebben. We zijn dankbaar dat wij vorig jaar in de gelegenheid waren om dit mooie feest met onze dierbaren te vieren."

Foto: Trouwfoto Piet & Corrie

Lees ook: Zo werk je aan een goede relatie: tips van relatiecoach Cocky Drost

--:--