Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lars Gerfen: 'Mijn geloof komt vaak terug in mijn songteksten'

Portret katholieke singer-songwriter

Deel:

De katholieke zanger en liedjesschrijver Lars Gerfen treedt graag op en werkt met veel toewijding aan nieuwe muziek. Hij maakte kennis met christelijke popmuziek op tienerkampen van de Katholieke Charismatische Vernieuwing, waar de persoonlijke relatie met Jezus veel aandacht kreeg. “Het heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van mijn geloof.”

“Als singer-songwriter schrijf ik luisterliedjes waarin ik altijd iets van mijzelf leg. Het geloof heeft een belangrijke plaats in mijn leven en daarom komt het vaak terug in mijn teksten. Maar ik schrijf ook over andere dingen. Zo gaat ‘Wat waar en wat mooi is’ over de sleur van het leven waarin je gevangen kunt raken.”

Helpt muziek christenen om zich één te voelen?
“Jazeker. Maar het is ook goed om te erkennen dat er verschillen zijn. Zo geloven katholieken en protestanten bijvoorbeeld niet hetzelfde over de eucharistie en het avondmaal. Dat er geen volledige eenheid is, is een pijn. Maar dat mag ons er niet van weerhouden om elkaar op te zoeken, samen te lofprijzen en van elkaar te leren. Jezus bidt in het evangelie niet voor niets om eenheid.”

Wie is Lars Gerfen?

• 36 jaar
• Singer-songwriter
• Studeerde cultuurwetenschappen in Maastricht
• Geeft (buiten coronatijd) concerten: van huiskamerconcerten tot grote aanbiddingsbijeenkomsten
• Presentator bij Radio Maria in Den Bosch
• Was zanger in The Fruits; treedt sinds 2015 solo op
• Bracht eind vorig jaar de single ‘Wonderlijke Ruil’ uit

Wat wilde je als kind worden?
“Profvoetballer. Helaas heeft het er nooit naar uitgezien dat deze droom werkelijkheid zou worden. Daarna zijn mijn toekomstplannen nooit vastomlijnd geweest, maar muziek was al vroeg belangrijk voor me. Terwijl ik verschillende studies uitprobeerde, ging ik zingen in de aanbiddingsband The Fruits, waarna ik solo ging optreden.”

Jezus bidt niet voor niets om eenheid

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Het beste boek dat ik de afgelopen jaren heb gelezen, is de biografie van Robert Hilburn over Paul Simon, een belangrijk voorbeeld voor mij. Ik bewonder de onverstoorbaarheid waarmee Simon alleen muziek schrijft die hij zelf mooi vindt. Hij ontwikkelt zich tot op de dag van vandaag, als muzikant en als schrijver.”

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Met Klaas Jan Huntelaar, die wel profvoetballer is geworden. Hij is van mijn leeftijd en bloedfanatiek. Het lijkt me mooi om goals te maken in de spits bij Ajax.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Lars Gerfen katholiek singer-songwiter
Singer-songwriter Lars Gerfen: "Ik zou wel een dagje willen ruilen met Klaas Jan Huntelaar.". Credits: Ramon Mangold.

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Vooropgesteld dat eerst mijn vrouw en kinderen in veiligheid zijn, zou ik graag mijn gitaren en speakers mee naar buiten nemen. Met mijn gitaren heb ik een speciale band. De speakers zijn vervangbaar, maar wel heel duur.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Omdat het de streek is waar mijn wortels liggen, vind ik Twente het mooist. Ik heb een tijdje in Tilburg gewoond, maar als ik dan vanuit Brabant naar mijn ouders in Almelo reed, kreeg ik onderweg kippenvel. Dan voelde ik: ik kom thuis.”

Beeld: Ramon Mangold

Geschreven door

Bart van Delen

--:--