Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Het zit 'm dus in wat je doet

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Het zit’m in wat je doet – PopUpGedachte donderdag 5 december.

De dag van de goedheiligman. Een hartstikke gezellig fenomeen én een plek voor commerciele kitsch en hebberige overdaad. Een familiemoment voor iedereen én een feestje waarbij inclusie zomaar exclusie wordt want wie zich gekwetst voelt door de racistische karikatuur zou niet moeten zeuren, volgens sommigen. Het schijnt dat de beste man zelf drie arme meisjes van de prostitutie redde, door anoniem drie beurzen met geld naar binnen te gooien. Zo kunnen ze toch een eerzaam huwelijk sluiten. Wat iets zegt over verwrongen huwelijksmores, ellendige armoede en een tof gebaar van een vroom man.

Het doet me denken aan die beroemde oorlogsjournaliste in Bosnië. Ik vroeg haar hoe de lokale bevolking nu omging met de vele vluchtelingen in het land, die daar misschien wel in de ellendige en meest mensonterende situatie van heel Europa (en dat wil wat zeggen) waren vastgelopen. Zij zei dat de solidariteit door het uitblijven van een oplossing in rap tempo afneemt, maar dat vluchtelingen haar vertelden dat soms als ze in hun tentje zaten er opeens een hand door de tentopening heenstak met een stapel geld en het naar binnen smeet. Om vervolgens verdwenen te zijn. En dat dit niet één keer maar meerdere malen gebeurde. De goedheiligman kan ook prima moslim geweest zijn, Bosniër en arm. En wij maar Sinterklaasinkopen doen, denk ik dan onwillekeurig.

Vandaag zegt Jezus van Nazareth dat het sowieso gaat stormen in ons leven. De hel zal heus linksom of rechtsom wel eventjes (of voor langere tijd) losbreken. De vraag is dan of de structuur die je gebouwd hebt het zal kunnen hebben of dat de boel je bij de handen afbreekt. En de storm vernielt wat je denkt, voelt, hoopt, van wie je houdt, waar je voor leeft, wat je je hebt voorgenomen en waar je voor staat. Volgens JC van Nazareth houden mooie woorden en goede voornemens het niet in de stormen. Het enige wat werkelijk fundeert is wat je doet. En het ene wat je doet creeert een solide basis voor een toekomst, het andere is bouwen op los zand.

In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Niet ieder die tot Mij zegt: Heer, Heer! zal binnengaan in het Koninkrijk der hemelen, maar hij die de wil doet van mijn Vader die in de hemel is.
Ieder nu, die deze woorden van Mij hoort en ernaar handelt, kan men vergelijken met een verstandig man die zijn huis op rotsgrond bouwde. De regen viel neer, de bergstromen kwamen omlaag, de storm stak op en zij stortten zich op dat huis, maar het viel niet in, want het stond op gegrondvest op de rots.

En wie dan op zand heeft gebouwd, diens huis dondert in elkaar. Goed beeld, storm, huis, rots, zand, het spreekt tot de verbeelding. Maar het venijn zit ‘m niet in de staart maar in de aanhef. Het is gericht aan mensen die menen dat met dat ze zich gelovig noemen, dat ze God hun redder of verlosser of wat dan ook noemen, dat ze daarmee een vloertje getimmerd hebben in hun leven. Blijkt niet zo te zijn. Gebedjes bidden en uitspreken dat je op God vertrouwt, is geen fundament. Het wordt pas interessant en stevig als je handelt naar die uitspraak. Of je nu geld in een tent kiepert of bij arme jonge meiden naar binnen gooit, of leert vergeven (intens moeilijk), je succes parkeert omdat je iets hogers te doen staat, etcetera.

Bouwen op een rots is hard werk. Het is zoveel lekkerder om een paar snelle palen in het zand te meppen, je huisje vorm geven en te gaan léven. Maar niet werken aan de basis, difficult acts of love, je afvragen wat er echt doet, breekt je op.

Mooie woorden daar doet-ie het niet voor. Zondaarsgebedjes, vrome uitspraken, ze hebben hun rol hoor. Maar wie de wil doet van de eeuwige, in concreto:gGnezend, helend, vergevend, protesterend, omarmend, opofferend, liefhebbend te werk gaan. Dat soort dingen. Dat de aarde en ons doen en laten en denken maar veel goedheiligmannen en -vrouwen mag voortbrengen met rotsvaste handelingen van liefde en goedheid.

Tot zover vandaag. Meer popupgedachtes te vinden op Lazarusstaatop.nl. Voor nu: Vrede. En alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--