Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Goedemorgen, het is oorlog in Europa

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen, het is oorlog in Europa - PopUpGedachte Donderdag 24 februari 2022

Het is begonnen vannacht. Of eigenlijk, om met de Oekraiens-Nederlandse actrice en columniste Victoria Koblenko te spreken, de oorlog heeft zich geïntensiveerd. Sinds 2014 is het geweld niet weggeweest uit Oekraïne, maar de Russische aggressor is vannacht echter overgegaan tot bombardementen en een militaire operatie. Het is oorlog in Europa. Wat zal dit betekenen? De woorden van Poetin zijn hard, zijn toon onverzoenlijk, zijn dreiging benauwend. Wat zal de reactie zijn? We weten het niet. Wel zullen velen vandaag in Europa angstvallig de liveblogs volgen op de nieuwssites. En dan zeker degenen die met huid en haar verbonden zijn aan het land waar nu explosies en militair geweld plaatsvinden.

Wat doe je in deze tijd? Bidden, kaarsjes branden, hopen, praten en doorgaan met het gewone leven. Want dat is er ook. En er is geen reden om daarmee op te houden. Natuurlijk kan iemand de angst om het hart slaan, met dat grote woord ‘oorlog’. Maar we weten helemaal niet wat het betekent. Vanochtend lees ik dit in de teksten van de dag:

“In die tijd zei Jezus tot zijn leerlingen: Als iemand u een beker water te drinken geeft omdat gij van Christus zijt, voorwaar Ik zeg u: zijn loon zal hem zeker niet ontgaan. Maar als iemand een van deze kleinen die geloven, aanstoot geeft, het zou beter voor hem zijn als men hem een molensteen om de hals deed en in zee wierp."

Waar gaat het over in de wereld van grote politieke dreiging, een gelukkig ten einde lopende pandemie en bij ons hier in de stad, een gijzeling door een man met explosieven in de Applestore? Over een beker water die al dan niet gegeven wordt. Aan jou. Omdat je gelooft of omdat je zoekt te leren leven met genade, hoop, liefde, in lijn met dat koninkrijk van God waar Jezus van Nazareth het steeds over heeft. Dan zal een beker water aan jou gegeven om die reden, genoteerd worden in de boeken als te waarderen daad. En ‘in de boeken’ betekent dat het eeuwigheidswaarde heeft, dat het essentieel is, van belang, oorlog of geen oorlog. En dat als iemand je probeert te beroven van de hoop, de genade, de liefde en de toewijding die in je leeft, dat hem of haar dat niet in dank zal worden afgenomen. Waarom is dat belangrijk? Zo’n mythisch idee van een hemels kasboek?

Het sterkt de leerlingen van de man van Nazareth – want die spreekt hij hier toe – om te geloven in de dagdagelijkse missie in het voetspoor van de man van Nazareth. Om hen heen woeden ook oorlogen, zelf lijden ze onder de grootspraak van de Romeinse overheerser. Maar daarbinnen gaat het over bekers water en de genade, de inclusiviteit, de hoop en de toewijding die Jezus als levensroute neerlegt. En wie dan zegt: wat helpt een beker water nou? Of een kop koffie? Of die machteloos kijkt hoe geloof, hoop en liefde ondergraven worden door grootsprekers als Poetin en zijn ijzeren vuist – voor hen is deze tekst.

In tijden van oorlog en spanning gaat het om de vraag met wie jij je water deelt – of je koffie. En om de bescherming van het soms zo kleinschalige geloof dat er in mensen nog leeft. Dat verdient voeding, en bescherming. Geloof, vertrouwen, hoop en liefde, hoe onooglijk ook.

Tot zover vanochtend. Een hele goede donderdag gewenst. Morgen weer een nieuwe PopUpGedachte en vandaag vrede gewenst, juist nu, en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--