Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | Sommige dingen zijn voor jou alleen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Sommige dingen zijn alleen voor jouzelf – PopUpGedachte vrijdag 6 december 2019

Wat deel je met de wereld? In het Evangelie van Facebook en Mark Zuckerberg is het antwoord: altijd, alles. Er zit wel een knop op: ‘alleen voor mijzelf’ maar ik zou niet weten waarom ik een Facebookpost zou plaatsen met ‘alleen voor mijzelf’. Het is niet logisch.

Wat deel ik met de ander? Dat het me goed gaat? Dat kán heel leuk zijn én heel frustrerend. Dat kan een leuke toevoeging zijn aan de wereld en het kan van niet. Dat ik het rot heb. Ook dat kan hele mooie dingen teweeg brengen. Misschien wel juist dat. De mooiste Facebookmomenten zijn toch de momenten waarop iemand vertelt hoe zwaar het is en dat er dan heel tof op wordt gereageerd door heel veel mensen. Of die man met kanker op Twitter die daar zijn verslechterende conditie bijhoudt en deelt. Tot hij sterft. Een brede ontroerde en liefhebbende gemeenschap van onbekenden achterlatend.

Wat deel ik met de ander? Succes? Trots? Falen? Er is allemaal wat voor  te zeggen. En als Mark Zuckerberg van Facebook lijkt te zeggen: deel alles met iedereen. Raak verbonden. Wat zegt de rabbi van Nazareth dan? Die zegt op bijzondere momenten: vertel het niemand. Hou je kop. Niet delen. Niet vertellen. Ook al sta je te springen van geluk om wat je hebt gekregen.

Twee blinden mannen volgen Jezus al roepend: Heer, Zoon van David heb medelijden met mij. En hij doet niets. Pas als hij in een huis is. Alsof niemand hoeft te zien wat er gebeurt, een soort stiekeme handeling achter de deur. Hij vraagt als ze onder elkaar zijn of ze geloven dat het kan gebeuren. Zij zeggen, ja.

‘Daarop raakte Hij hun ogen aan en zeide: 'U geschie­de naar uw geloof.' En hun ogen gingen open. Jezus vermaande hen op strenge toon: 'Zorgt dat niemand dit te weten komt.' Maar eenmaal buiten verbreidden ze zijn faam in heel die streek.’

Ze luisteren niet naar een toch vrij heldere en strenge oproep. Een onwelwillende lezer zou kunnen denken dat het een strakke manier van PR is: verbieden om erover te praten, levert juist op dat men al gaan praten. Lijkt me te complot-theorie, UFO, platte-aarde-achtig.

Hij wil het gewoon niet. En is daar heel serieus over. Hij geneest hen niet en plein public én verbiedt hen om het te vertellen. Dat doet-ie vaker overigens. Soms expliciet omdat het anders te veel aandacht trekt, het is een land in oorlog, veel spanning, ook met de religieuze leiders. Het kan zomaar misgaan en Jezus houdt graag de regie over wanneer het mis gaat.

Maar kan het ook zijn dat sommige dingen niet voor publiek bestemd zijn? Lang geleden op een berg in Australie, een jaar backpackend tussen VWO en Theologiestudie, legde ik mijn fotocamera weg net voor een zonsondergang die briljant fantastisch mooi was. Ik realiseerde me dat ik op het punt stond de zonsondergang en de ervaring die mij hier gegeven werd door een lens te gaan bekijken opdat ik later het met anderen zou kunnen delen. Terwijl het niet voor anderen was, het was voor mij. Gegeven om in te drinken. En daardoor niet alleen Rikko te zijn, maar een Rikko die op een berg in Australië een waanzinnige zonsondergang mocht meemaken. En dat mensen dat niet zouden hoeven horen van mij, maar dat het mij – al is het maar een tikkeltje – ten goede heeft veranderd.

Die ervaring was voor mij, mijn camera bleef in mijn tas en met volle teugen dronk ik de wonderschoonheid ervan in. Dingen zijn niet altijd om te delen, hoe mooi ze ook zijn. Soms zijn ze voor jou, om te koesteren en te geloven dat het jou op een andere manier in de wereld zal plaatsen. Geen duimpjes, geen likes, geen erkenning, geen waarderende opmerking over jouw toch wel heel bijzondere geloof dat God jóu heeft genezen, of heeft gered of – god verhoede – een parkeerplaatsje wees toen jij het nodig had. Ga toch weg.

Het ís dankbaarheid die drijft tot delen. Soms is het ook een verlangen naar bevestiging. Of een tikkeltje show-off. Kennen we ons eigen hart? Weten we het altijd? Doen we dat altijd goed? Vast niet. Over een ander kun je het sowieso niet weten, er zijn duizend goede redenen om iets wel van de daken te tetteren. Maar dat er de mogelijkheid is dat sommige goede dingen die je overkomen voor jou alleen zijn, is misschien wel belangrijk om mee te nemen in de overwegingen. Juist in tijden van Facebook.

Tot zover vandaag. Heb een heel goed weekend! Meer PopUpGedachtes te vinden op Lazarusstaatop.nl – daar kun je ook je aanmelden om deze gedachtes in je Whatsapp te ontvangen ‘sochtends vroeg. Voor nu: vrede. En alle goeds!

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--