Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus staat op | De wirwar van meningen

Rikko geeft op de vroege ochtend inspiratie om de dag bewust te beginnen. Hij leest om 6 uur de teksten uit een oud kerkelijk leesrooster en zo rond 7 uur deelt hij de gedachte die dan op-popt. Elke werkdag te lezen en te beluisteren.

Deel:

Goedemorgen en van harte welkom bij de PopUpGedachte. Ik ben Rikko en ik schrijf ’s octends tussen zes uur en zeven uur overwegingen om de dag mee te beginnen. Vandaag met de titel:

De wirwar van meningen – PopUpGedachte vrijdag 9 oktober 2020

Er worden nogal veel meningen gevormd. In mijn eigen leven regent het op het moment meningen over We Gaan ze Halen. Van extreem lovend en jubelend tot bizar veroordelend en diep hatelijk. Gisteravond keerden we terug met het team van We Gaan Ze Halen van Lesbos en ik besefte ook een web aan meningen binnen te vliegen. Meningen die je soms even pootje haken – of daar een brute poging toe doen, anderen die je willen troosten en steunen, derden die weer willen analyseren. En op meningen kun je niet je levensroute bouwen.

Maar wat wel? Vanochtend zit ik aan mijn keukentafel thuis. Het is maar een paar dagen geleden dat we vertrokken, maar het lijkt eindeloos. Tijd voor verdere reflectie. Maar hoe doe je dat? Niet alleen met We Gaan Ze Halen, maar met alles dat je doet. Bij welke beweging sluit jij je aan, waar ga je voor staan, wat is zinnig? Wat is nu goed om te doen?

Applaus is geen graadmeter van kwaliteit. Mensen kunnen ook applaudisseren voor stomme dingen. Het zegt wel wat, maar niet of iets goed is. Het zegt wel dat het voorziet in een behoefte, maar dat is wat anders. Haat en afwijzing zijn geen teken van gebrek aan kwaliteit. Je kunt voor het goede staan en snoeihard de wind van voren krijgen. Als er iets een refrein is in het leven van de profeten in de Tenach, of het Oude Testament, dan is het dat wel. Ook ben je niet automatisch op de goede weg áls je de wind van voren krijgt. Zo van; ze haten me om de boodschap, dus dan zal ik wel een profeet zijn. Misschien zeg je gewoon echt stomme dingen. Als ze je omhelzen, ben je ook niet automatisch een populist of een pleaser. Soms doen je gewoon iets goeds.

Een coach zei heel lang geleden tegen mij. Feedback gaat niet over jou, het gaat 100 procent over de ander. Feedback zegt iets over degene die feedback geeft, verder niets. Ik was nogal verbaasd want je probeert toch feedback mee te nemen en van te leren en de ander hoger te achten dan jezelf. Hij zei het stellig: feedback zegt iets over de mate waarin jij voldaan hebt aan de verwachting of de behoefte van een ander. Punt. Dat was wel verhelderend. Feedback kun je gebruiken om van te leren, maar niet om op te varen voor je koers.

Vandaag is de rabbi van Nazareth in druk gesprek met feedback: Hij, Jezus, dreef een demon uit die niet kon spreken. Toen de demon verdreven was, begon de stomme te spreken en de mensenmenigte stond verbaasd. Maar enkelen van hen zeiden: 'Dankzij Beëlzebul, de vorst der demonen, kan hij demonen uitdrijven.' Maar hij kende hun gedachten en zei tegen hen: 'Elk koninkrijk dat innerlijk verdeeld is wordt verwoest, en huis na huis stort in. Als ook Satan innerlijk verdeeld is, hoe kan zijn koninkrijk dan standhouden? Jullie zeggen toch dat ik dankzij Beëlzebul demonen uitdrijf!

Je bent van de duivel bezeten, zeggen ze tegen Jezus van Nazareth. En een landverrader want wij zijn, jawel, het volk van God. Dat idee. Veel gehoord ook trouwens de afgelopen dagen: landverrader. Interessant verwijt. Jezus legt een ijzeren logica onder dat verwijt. Hij zegt: als het kwade het heft in eigen hand neemt om het kwade te bestrijden, dan is ze een verdeeld koninkrijk. Het kwade kan niet aanzetten tot het doen van het goede, want dat is innerlijk tegenstrijdig. Ik kan het niet helemaal vergelijken met We Gaan Ze Halen en dat hoeft ook niet. Het gaat niet om rechtvaardiging van dit ene initiatief. Het gaat om een manier van denken die bevrijdt van het koersen op feedback.

Jezus zegt hier dat het goede in zichzelf goed is om te doen. En het is prima om je motieven te checken, maar het kwade in de wereld kan niet aanzetten tot het goede. Want dan zou het zichzelf bestrijden. De drive om het goede te doen heeft zijn bron in het goede zelf, dat kan niet anders. Natuurlijk zijn er allerlei manieren waarop het vervolgens kan mislukken of je domme afslagen kan maken, maar vertrouw er alsjeblieft op en bestrijd de criticasters in het hoofd en om je heen: werken aan gerechtigheid en rechtvaardigheid kan enkel gedreven worden van het goede of God zelf, anders zou het kwade zichzelf bestrijden. Ik vind het een rustgevende gedachte in stormpjes met meningen en feedback.

Tot zover deze PopUpGedachte, maandag ben ik er weer met een nieuwe PopUpGedachte en voor nu, vrede en alle goeds.

Hier vind je drie tekstgedeelten die Rikko vanochtend las.

afbeelding
afbeelding.

Geschreven door

Rikko Voorberg

--:--