Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Brieven aan God, christelijke Marvel-held, tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid & Kloosterexperience

Veel zingeving en mindfulness in deze Lazarus tipt: met het event Brieven aan God, een bijzondere tentoonstelling van het Bijbel Museum en de Kloosterexperience. En voor alle Marvel-fans: maak kennis met de christelijke superheld The Illuminator…

Deel:

Brieven aan God in Amersfoort

Kunstenaar en pionier Bob Venus houdt op zaterdagavond 26 juni het event Brieven aan God. Tijdens die avond lezen zeven briefschrijvers hun brief aan God voor, ongeacht of ze wel of niet gelovig zijn. Aan de avond doen o.a. journalist en podcastmaker David Boogerd en theatermaker Matthias Voor De Poorte (Changing Stories) mee. ‘Brieven aan God schetst nieuwe godsbeelden en laat je een kijkje nemen in de ziel van de mens’, aldus Bob Venus.

Brieven aan God is vanaf 20.30 uur live te volgen via wijzinzoekers.nl of via de Facebookpagina van WijZinZoekers.

Tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid in Den Haag

Heb je zin in een mindful uitje? Vanaf 1 juli is de tentoonstelling Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord van het Bijbel Museum te zien in de Haagse Kloosterkerk en het museum Escher in Het Paleis aan het Lange Voorhout. Tijdens de tentoonstelling zijn 13 driedimensionale papierobjecten van Annita Smit te zien. Ze zijn gemaakt van ultradundruk, gered Bijbelpapier, misdrukken en overdrukken waar soms nog flarden tekst doorheen schemeren. Twee werken zijn gemaakt van gebruikte liedboeken en een ander van total loss bijbels. Daarnaast zijn er gedichten te lezen van eigentijdse dichters: Gershwin Bonevacia, Babs Gons, Marjolijn van Heemstra, Iduna Paalman en Mustafa Stitou.
Tijd en eeuwigheid is te zien van 1 juli tot 19 september 2021. Voor meer informatie kun je op de website terecht.

The Illuminator – de christelijke Marvel held

Het Marvel Cinematic Universe breidt zich gestaag uit met allerlei nieuwe superhelden. Na WandaVision en Loki staan ook Shang-Chi en The Eternals klaar om dit najaar gereleased te worden door Disney. De echte die-hard fans herkennen ze natuurlijk uit de comics, die de inspiratiebron vormen voor de nieuwe series. Relevant Magazine bericht deze week ook over een christelijke Marvel-superheld die ooit in de comics opdook: The Illuminator – the hero that keeps the faith.

Anders dan nu ging het in de jaren 90 niet zo goed met Marvel, toen de intresse in de comics steeds meer afnam. Daarom gingen ze partnerships aan met diverse bedrijven, waaronder ook de Amerikaanse christelijke uitgeverij Thomas Nelson. Onder de naam Nelson Comics werden stripboeken uitgegeven. Zo werd er gewerkt aan graphic novels van o.a. Brieven uit de hel van C.S. Lewis. Maar in 1992 was het tijd voor een superheld. Andy Prentiss alias The Illuminator werd gecreëerd: deze boekenwurm met bijzondere krachten nam het op tegen demonische schurken. Echt een succes werd het niet en na 3 edities verdween The Illuminator van het toneel.

Benieuwd? Hier lees je er meer over.  

Micha Zondag komt er weer aan

Het duurt nog even, maar op 17 oktober is het weer Micha Zondag. Deze zondag is een initiatief van Micha Nederland, de organisatie die opkomt voor gerechtigheid. Micha Zondag valt dit jaar samen met Wereldarmoededag. Vandaar dat Micha Nederland voor het thema ‘Genieten van Genoeg’ heeft gekozen. Met ‘Genieten van Genoeg’ wil Micha Nederland een positief tegengeluid laten horen tegen het idee van ‘altijd maar meer’. Coördinator Annemarthe Westerbeek: ‘Je ziet dat ons genieten nu vaak ten koste gaat van anderen. Arbeiders die worden uitgebuit of diersoorten die uitsterven. Terwijl je in de Bijbel ziet dat God richtlijnen meegaf om te beschermen wat kwetsbaar is.’

Zou je willen dat jouw kerk ook een zondag aan dit thema besteed? Kijk dan op de site, daarop vind je allerlei praktische tips en materialen ter ondersteuning: van kinder- en tienermateriaal tot een leespreek.

En verder:

  • Ben je tussen de 19-39 jaar en heb je zin in een bijzondere ervaring? Dan is de Kloosterexperience van 19 – 22 augustus misschien iets voor jou. Vier festivaldagen lang leef je op het ritme van de getijdengebeden, rond de kloosterkerk van Klooster Nieuw Sion in Deventer. Je kampeerd in de boomgaard, bidt, werkt, praat met religieuzen en geniet van lezingen en concerten. Meer weten? Kijk op de site van Nieuw Sion.
     
  • Een nieuw initiatief van de website WeetWatJeGelooft: een platform over kerkverlating. Wil je er meer over weten dan kun je hier terecht voor allerlei info en verhalen van kerkverlaters.
     
  • Het Amerikaanse Relevant Magazine is tegenwoordig online en gratis. In de nieuwste editie vind je een interview met de man achter het Instagramaccount PreachersNSneakers, dat Amerikaanse voorgangers in beeld bracht die sneakers droegen van 500 dollar of meer. Hij zegt: ‘De sneakers waren nooit het probleem. Het ging meer over het systeem dat we hebben gecreëerd dat beroemdheden kan maken van jongens die preken over een Joodse timmerman die vermoord werd aan een kruis en begraven werd in een geleend graf.’

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--