Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Geestdrift Festival met Mpho Tutu, Peter Rollins en Pádraig Ó Tuama

Lazarus tipt deze week het feest van inspiratie, schoonheid en activisme: het Geestdrift Festival op zaterdag 9 november in Utrecht. In intieme sfeer van de Pieterskerk kun je vanaf 12.00 uur sprekers en optredens beluisteren en workshops meemaken.

Deel:
afbeelding
afbeelding.

‘Als makers van dit festival geloven we dat ieder mens naar iets heiligs zoekt in het leven', vertelt organisator Miranda van Holland. 'Dat kan allerlei verschillende vormen aannemen. Werkelijke inspiratie is datgene wat je raakt, wat je ten diepste beweegt – of je nu gelovig bent, nergens in gelooft of daar ergens tussenin zit.’

Uiteenlopend programma

Het thema van deze zevende editie van het festival is Apocalyps. Een extravagant, religieus én actueel thema (denk aan de grote uitdagingen waar de mondiale klimaatverandering ons voor stelt).

Het programma is zeer uiteenlopend: van een lezing van de Ierse filosoof Peter Rollins tot poëzie van verhalenverteller en activist Pádraig Ó Tuama en de theatervoorstelling Cabaretiers en andere predikers. En dan is er ook nog een Laatste Oordeel te zien van kunstenares Liesbeth Labeur en de documentaire Strange Negotiations over singer-songwriter David Bazan.

Dit mag je niet missen

En deze artiesten/sprekers mag je volgens Miranda niet missen:

  • Srećko Horvat, Kroatische filosoof. ‘Een zeer interessante denker, met inspirerende ideeën waar beweging vanuit gaat. Ik vind zijn ideeën gaan over deze tijd en zijn radicaal en revolutionair. Hij inspireert om je niet neer te leggen bij de situatie zoals die is. Een rebellerend mannetje, niet over geld, snelle auto’s en succes, maar over het delen van het goede nieuws en verbinden. Eigenlijk heel religieus dus.
  • Heather Leslie, ecotoxicoloog. ‘Deze wetenschapper is expert in (micro)plastics. Haar boodschap over plastic is heftig en niet erg hoopvol. In relatie met toehoorders vindt zij hoop en inspiratie om de hoop niet op de toegeven en deze planeet niet op te geven. Een act of faith.’
  • Abram de Swaan, socioloog. ‘Hij kijkt naar vrouwenemancipatie en noemt religie een bedreiging daarvoor. Hij koppelt christelijk fundamentalisme en jihadisme aan extreemrechts: een bedreiging van vrouwenrechten. Dat zijn relevante onderwerpen. We zijn interessante gesprekspartner voor hem.’
  • Mpho Tutu van Furth, anglicaans priester en dochter van Desmond Tutu. ‘Zij moest haar bediening als priester neerleggen, omdat ze getrouwd is met een vrouw. Ze zoekt onophoudelijk: hoe kunnen we verbinding leggen met elkaar, waar vinden we hoop?
  • David Åhlén, muzikant. ‘We zijn heel blij dat hij komt spelen. Zijn muziek past prachtig in de kerkelijke akoestiek. David heeft een fantastische stem en schrijft spirituele liederen. Zijn stijl staat in een klassieke kerktraditie, doet denken aan Gregoriaans, zo ijl soms. Mensen die naar hem luisteren ontspannen zich, het werkt meditatief. Het doet echt iets met mensen, maar je moet wel muisstil zijn anders je verpruts je het.’

Het hele programma van Geestdrift vind je hier.

Wil je kaartjes voor het Geestdrift Festival? De komende week koop je hier je ticket nog tegen gereduceerd tarief. Tot en met 8 november kost een middag- of avondkaart € 16,92 en een dagkaart € 27,41.

Op zaterdag 9 november zijn tickets aan de deur verkrijgbaar. Een middag-of avondkaart kost dan € 20 en een dagkaart € 32,50.
 

Geschreven door

Christine Raven

--:--