Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: Jongerenprijs, 'Dit is mijn verhaal', debat Tom Holland & A.C. Grayling

Dit zijn de eerste tips van het nieuwe jaar: een prijs voor wereldverbeteraars, een tentoonstelling in Zwolle, schrijver Brad Jersak over Messiah en een interessant debat!

Deel:

Projecten gezocht voor Jongerenprijs 2020

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Je moet er snel bij zijn, want de uiterste inzenddatum is 12 januari aanstaande. Maar heb jij een idee om de wereld beter te maken? Doe dan mee met de Jongerenprijs 2020 van Kerk en Wereld, een fonds binnen de Protestantse Kerk.

Dit wordt er gevraagd: een idee voor, door of met jongeren in de leeftijd van 12-35 waarmee je de wereld mooier maakt. Je idee moet verbinden, het christelijke geloof actualiseren en praktiseren én er moet een ontmoeting zijn tussen verschillende levensbeschouwingen. En het wordt beoordeeld op verschillende criteria.

Tien projecten krijgen 1000 euro en het meest innovatieve project ontvangt 10.000 euro van de jonge jury.

Meer weten? Ga snel van de site van de Jongerenprijs 2020.

Tentoonstelling 'Dit is mijn verhaal' in Zwolle

De tentoonstelling Dit is mijn verhaal was al te zien in het Bijbels Museum, maar trekt nu het land door. Vanaf vandaag tot en met 9 april is de fototentoonstelling te zien in de Grote Kerk in Zwolle.

Achttien jongeren, in de leeftijd van 18 tot 30 jaar, vertellen over een kantelmoment in hun leven. Zij koppelen hun levensverhaal aan een bijbelverhaal dat hen in deze periode kracht of inspiratie gaf. Ze zijn afkomstig uit verschillende christelijke stromingen (protestants, katholiek of oosters-orthodox) en hebben verschillende culturele achtergronden.

Fotograaf Cigdem Yuksel maakte van twaalf verhalenvertellers (boven zie je de foto van Refelinio) een indringend, eigentijds portret. Hun verhalen komen tot leven in begeleidende audiodocumentaires en korte films.

De verhalen van de jongeren zijn ook te vinden in het gelijknamige boek waarover we al eerder op Lazarus schreven.

Na Zwolle gaat de tentoonstelling ook nog naar Middelburg, Den Haag en Ter Apel.

Meer info over de tentoonstelling in Zwolle vind je hier.

Schrijver Brad Jersak over Messiah

Heb jij de nieuwe Netflixserie Messiah al gezien? Schrijver Brad Jersak (Zo vader, zo zoon) vond ‘m geweldig, maar beschrijft in een blog waarom jij ‘m wellicht minder goed zou kunnen vinden: ‘Je vindt Messiah wellicht niet zo goed als je overtuigd bent dat Al-Masih (de Arabische aanduiding voor messias) exclusief christelijk moet zijn. Maar vraag jezelf dan af, is Jezus Christus christen? En volgt iedereen – die zegt dat hij christen is – Jezus, als imitatie er ook maar iets mee te maken heeft? En de joden dan? Jezus was een jood en bijna al zijn eerste-generatie-volgers waren joden die hem zagen als de belofte die aan Abraham gegeven was. En zou je beledigd zijn als moslims Jezus als messias zouden herkennen (zoals velen hebben gedaan)?’

Het hele stuk van Brad vind je hier

Debat: heeft het christendom ons menselijke waarden gegeven?

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een interessant debat tussen de Engelse historicus/schrijver Tom Holland en de atheïstische filosoof AC Grayling. Ze discussiëren met elkaar over de vraag of christenen de klassieke cultuur hebben bewaard of verwoest. En ze gaan in op de vraag of het Westen zijn waarden van gelijkheid en menselijke waardigheid te danken heeft aan Griekse en Verlichtingsdenkers of aan de christelijke revolutie. Je kijkt het gesprek hier:

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--