Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt: voorpremière Tegen beter weten in?, reli-podcast en een filosofisch essay

Deel:

Lazarus tipt de leukste en interessantste reli-info, -artikelen en -media. Zoals een Lazarus-voorpremière op de VU, een nieuwe reli-podcast, het nieuwe filosofische essay en een artikel over kinderen en Pasen. 

Lazarus voorpremière op de VU!

Volgende week vrijdag is het zover: de voorpremière van onze nieuwe serie Tegen beter weten in?, die we hebben gemaakt in samenwerking met het Abraham Kuyper Center.
In de serie gaan tien wetenschappers in op grote vragen als: Bestaat God? Zijn onze religieuze ervaringen wel echt? Is de vrije wil een illusie? Hoe zit het met goed en kwaad? In vier korte afleveringen van tien minuten hoor je gerenommeerde gelovige en niet-gelovige wetenschappers als natuurkundige Ard Louis (onlangs nog te zien in The Story of God met Morgan Freeman), filosoof René van Woudenberg (winnaar NRC essayprijs, directeur Abraham Kuyper Centre) en neurowetenschapper Michiel van Elk (bekend van de Godhelm). Ze gaan in op spraakmakende wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat godservaringen illusies zijn, de vrije wil niet bestaat en dat de wetenschap God zal vervangen.

De gratis voorpremière vindt plaats van 17.00-19.00 uur (inloop 16.30 uur) in de Aurorazaal in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam, De Boelelaan 1105 in Amsterdam. Je kunt dan in gesprek met een aantal filosofen! Meer info vind je hier.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ongelofelijke podcast

Er is een nieuwe reli-podcast: de ongelofelijke podcast van NPO Radio 1. Journalist David Boogerd en Theoloog des Vaderlands Stefan Paas spreken erin over de relevantie van het geloof in een steeds ongeloviger Nederland. In de eerste podcast spreekt David ook met Arjan Lubach over God. Meer info vind je hier.

Voor stuntelaars

De maand van de filosofie is begonnen en dit jaar is het thema ‘Ik stuntel, dus ik ben’ . Filosoof en cabaretier Tim Fransen heeft het bijbehorende essay geschreven: Het leven als tragikomedieDaarin gaat hij in op de vijf dimensies van het menselijk tekort en betoogt dat humor een alternatief perspectief biedt op ons onvermijdelijke falen. Een perspectief dat ons in staat stelt om het tragische onder ogen te komen, in plaats van een uitvlucht te zoeken in de vaak destructieve ontkenning ervan. En bovendien een perspectief dat een voedingsbodem kan vormen voor een gevoel van solidariteit met onze medestuntelaars. Mooi essay, dat je voor € 4,95 in huis haalt.

De kruisiging & kinderen

Hoe spreek je met kinderen over Goede Vrijdag en de dood van Jezus aan het kruis? De Amerikaanse blogger Traci Smith geeft een aantal tips. Ze pleit ervoor om het bij de simpele feiten te houden, afbeeldingen (kleurplaten!) van doornen, kruizen en spijkers te mijden en focus op dat wat belangrijk is: dat Jezus leeft en God van ons houdt. Het hele blog vind je hier.

PS Volgend weekend kun je ook meelopen met een speciale Lazarus-rondleiding langs de bijzondere en succesvolle expositie Stations of the Cross in Amsterdam. Een mooi begin van de stille week. Dit weekend kun je je nog opgeven. Meer informatie lees je hier!

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--