Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lekker op vakantie? Laat je inspireren door deze duurzame vakantietips

Op deze koude, winderige dagen is het fijn om alvast een beetje na te denken over je zomervakantie, of ‘m misschien al te plannen. Wilbert geeft je wat tips om een afgewogen beslissing te maken.

Deel:

Voor veel mensen zijn de vakantieweken de leukste tijd van het jaar. Even nergens aan denken, lekker boeken lezen, je onderdompelen in een andere cultuur, dat soort werk. En misschien - ook al wil je even nergens aan denken - wil je bij je keuze ook rekening houden met duurzaamheid. En voor ik verder ga: dit stuk gaat niet over vliegschaamte. Zoals Roxane van Iperen al schreef: ‘een duurzame wereld begint niet bij jezelf’.

Wat is jouw CO2-budget?

Toch kun je sommige dingen misschien wel nét even anders doen. Zoals even kijken naar de impact van je vakantie. Daarvoor introduceerde de Volkskrant een CO2-vakantiebudget. Dat werd uitgerekend door een onderzoeker die is uitgegaan van de Nederlandse afspraken in het Klimaatakkoord.
Volgens deze berekening heb je dan voor 2020 een budget van 1073 kg CO2. Daarvan kun je prima op vakantie. En je kunt ermee spelen: wil je bijvoorbeeld een verre reis maken, dan kun je die in de jaren erna (of ervoor) compenseren door dichter bij huis te blijven bijvoorbeeld.
Je rekent het uit met deze tool.
Wil je het nog wat specifieker, kijk dan ook eens op de site van Milieu Centraal, die ook een goede rekentool hebben.  

Nog meer vakantie-inspiratie

Ga je dit jaar niet met het vliegtuig, dan zijn dit misschien goede inspiratiebronnen voor je:

  • Natuur & Milieu ontwikkelde de eerste reisgids met vliegloze bestemmingen. Lees ‘m hier!
  • Reis met de trein. Niet altijd ideaal natuurlijk, maar op vakantie maakt dat uurtje extra niet zoveel uit toch? Hier vind je volop inspiratie.
  • In plaats van zelf de auto te pakken kan je ook liften. Of - als je minder avontuurlijk ingesteld bent - boek je je ritje via BlaBlaCar.

En of je nu ver of dichtbij op vakantie gaat, dan kun je rekening houden met het volgende:  

  • Ga lokaal uit eten! Ga je toch wat verder weg? Zoek dan de verbinding met de lokale bevolking, door bijvoorbeeld een maaltijd te boeken via ResiRest!
  • Kijk wat je kan lenen voor je vakantie zodat je minder hoeft te kopen. Duurzamer én goedkoper. Eén berichtje op Facebook kan je al aan genoeg spullen helpen. 
  • Boek je overnachting niet via een grote boekingssite - er blijft een hoop geld aan de strijkstok hangen - maar probeer direct te boeken. Zo blijft er meer geld bij de kleine ondernemer. 

Nog meer inspiratie nodig? CO2-compensatie, duurzame reisorganisaties: je vindt het in deze blog ! En deel vooral jouw duurzame reistips onder onze post op social media!  

De volgende keer schrijf ik over minder plastic gebruiken. Heb je een tip of een vraag? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl! 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--