Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Lente in de kerk’ vieren in de herfst

‘We geloven dat God bloei geeft’

Krimp, kerksluitingen, uitschrijvingen, schandalen – het staat er niet goed voor met de kerk in Nederland. Maar is dat het hele verhaal? Niet volgens de organisatoren van 'Lente in de Kerk'. “De kerk in Nederland beleeft óók een lente: oude takken bloeien en er komen jonge plantjes bij.”

Deel:

Ds. René van Loon uit Rotterdam publiceerde er begin dit jaar een boek over: Lente in de Kerk. Hij deed daarvoor onderzoek naar bestaande kerken, kerkplanten of pioniersplekken en naar migrantenkerken in binnen- en buitenland. Zijn conclusie? Op al deze plekken is sprake bloei, hoe klein en onzichtbaar soms ook.

Waarom lente?

Naar aanleiding van dit succesvolle boek besloot Weetwatjegelooft.nl, een kennisplatform van de Theologische Universiteit Kampen, in maart een studiedag te beleggen om de lente in de kerk te vieren. Door corona is deze dag nu omgezet in een online event, dat op 26 september op het YouTubekanaal van de EO wordt gepresenteerd. Theoloog en wetenschapper William den Boer is de motor achter dit event. “We zouden de lente in de kerk vieren in de meteorologische lente, maar dat doen we nu in de herfst,” vertelt hij. “Dat roept meteen vragen op die het hart van deze bijeenkomst raken: wáárom hebben we het over lente in de kerk? Het korte antwoord daarop is: omdat we geloven dat God bloei geeft.”

Tijdens de bijeenkomst gaat EO-presentator Marleen Stelling onder anderen in gesprek met René van Loon, maar ook met Petra de Jong-Heins, missionair consulent in de Christelijke Gereformeerde Kerken, en met Onaolapo Smith Asubiaro, voorganger van de Glorious Chapel International in Rotterdam. “Elk van hen deelt unieke ervaringen van lente op hun plaats in Gods kerk,” legt William uit.

Veelkleurigheid

De muziek tijdens het event op 26 september wordt verzorgd door Abundant Grace Worship onder leiding van Delbert Bernabela. Deze band zal verschillende muziekstijlen laten horen, om zo de veelkleurigheid van de lente in de kerk te onderstrepen. “Dat betekent dat we psalmen in nieuwe vormen gaan horen, maar ook meer Caraïbische muziek en een paar prachtige liederen van Sela.”

Het online event vormt tegelijk de aftrap van een reeks van achttien webinars die na 26 september op de website Lenteindekerk.nl worden aangeboden. “We beginnen met een webinar over het gebed,” vertelt de initiator. “We geloven namelijk dat we afhankelijk zijn van God voor groei en bloei in de kerk, en met het gebed druk je die afhankelijkheid het beste uit. De eerste van de tien aanbevelingen die René van Loon geeft in zijn boek, draait ook om het gebed. Het is een geloofszaak.”

De zegen van vluchtelingen

Intrigerend vindt William ook de webinar van Samer Younan, een Syrische vluchteling die nu fulltime het evangelie brengt aan moslims. “Hij gelooft dat God door middel van moslimmigranten een opwekking geeft aan Zijn kerk in Nederland. Daarbij stelt hij de confronterende vraag of wij daarvoor openstaan, of we met christenen met een moslimachtergrond willen samenwerken. Vluchtelingen worden door Nederlanders – ook in de kerk – vaak met argusogen bekeken. Terwijl veel moslims tot geloof komen, gedoopt worden en zelf als evangelist aan het werk gaan.”  

Een volgend webinar gaat over de vraag welke rol de factor goed leiderschap speelt bij lente in de kerk. Coach en theoloog Addie van Dalen vraagt zich daarin af wat voor leiderschap nodig is, en hoe deelnemers hun vaardigheden kunnen ontwikkelen om, samen met anderen, meer lente mogelijk te maken. “Addie zal laten zien hoe iedereen een positieve impact kan hebben op anderen in de kerk en in de samenleving, of je jezelf nu als leider ziet of niet,” aldus William.

Gebak en gebed, we hebben redenen voor beide

Begrepen worden

Zelf verzorgt William, samen met Patrick Nullens en Niels de Jong, een webinar naar aanleiding van het onlangs verschenen boek Werken met Centrum-Kerk. Dit cursusboek is gebaseerd op het standaardwerk over kerk-zijjn in een seculiere omgeving van de Amerikaanse theoloog Tim Keller (Centrum-Kerk). William was betrokken bij de totstandkoming ervan.

“Het gaat erom dat je als kerk je context – de cultuur, de stad of het dorp waarin je kerk bent – echt begrijpt. Alleen dán kun je het evangelie centraal stellen op een manier die begrepen wordt door mensen voor wie het evangelie vreemd is. Patrick en Niels zullen tijdens het webinar vertellen hoe in zeer uiteenlopende kerkelijke contexten – een vrije evangelische gemeente in Zwolle en een kerkplant binnen de Protestantse Kerk in Rotterdam – met veel vrucht gebruik wordt gemaakt van deze visie.”

Lessen bundelen

Tegen betaling kunnen belangstellenden zich voor alle of voor een paar afzonderlijke webinars opgeven. Het slotwebinar is voor alle deelnemers toegankelijk. Hierin zal René van Loon de lessen uit de online workshops bundelen en dieper ingaan op de vraag hoe de lente in de kerk in Nederland verder gestimuleerd kan worden.

William: “Het blijft een zaak van veel gebed. Elke keer als René en ik elkaar ontmoeten rond dit event, genieten we van een goede kop koffie met een gebakje én bidden we samen voor meer lente in de kerk.” Lachend: “Gebak en gebed dus, want we hebben redenen voor beide.”

Zie: Lenteindekerk.nl voor meer informatie

Beeld: Unsplash

Lancering online event ‘Lente in de Kerk’

Het online event ‘Lente in de Kerk’ is vanaf 26 september om 19.30 uur te zien op het YouTubekanaal van de EO. Vanaf dat tijdstip kan op YouTube gechat worden met ds. René van Loon en andere sprekers. ‘Lente in de Kerk’ nodigt kijkers uit om hun “vragen, suggesties en twijfels” te delen in de chat, laat William den Boer weten. “En we hopen natuurlijk dat kijkers die momenten van lente ervaren hebben in de kerk deze verhalen willen delen.” Het event zal ook te volgen zijn op EO.nl/samengeloven en Lenteindekerk.nl

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--