Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leuke christelijke kerstfilm voor kinderen: 'The Star'

Animatie vertelt kerstverhaal vanuit een bijzondere invalshoek

Deel:

De christelijke kerstfilm The Star – waarin het kerstverhaal op een originele manier vanuit het perspectief van dieren wordt verteld ­– veroverde vorig jaar de Amerikaanse bioscopen. Binnen 2 weken stond de kinderfilm al in de top 10 van meest bekeken bioscoopfilms. Dit jaar is de film ook in Nederland te zien op dvd.

In de film staat Bo centraal: een kleine, maar dappere ezel. Bo wil een avontuurlijker leven dan de dagelijkse sleur in de molen in het dorp. Op een dag ontsnapt hij en begint hij aan het avontuur van zijn dromen. Onderweg ontmoet hij Ruth – een schaap dat haar kudde is verloren – en Dave – een duif met grote ambities. Samen met de drie kamelen volgen Bo en zijn vrienden de ‘ster’. Zo worden ze helden in het alom bekende kerstverhaal.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kerstfilm met hoofdrol voor dieren

Timothy Reckart, de Regisseur van The Star, is gelovig en werkt al jarenlang in Hollywood. Onlangs werd in een interview aan hem gevraagd wat de uitdagingen waren om deze kerstfilm op het scherm te brengen: “Er zijn ontzettend veel films gemaakt over het kerstverhaal. De meeste films over de geboorte van Jezus zijn heel serieus.

Wij wilden een christelijke kerstfilm maken die voor ouder én kind te bekijken is – waarbij de kijkers met een lach kunnen genieten van het avontuur van Jozef en Maria. De keuze om het verhaal te vertellen vanuit het perspectief van de dieren, heeft ons veel creativiteit gegeven. Het zorgt voor een frisse kijk op het kerstverhaal."

Lees ook: Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste
Lees ook: Christelijke films en series op Netflix: dit zijn de mooiste

Jozef en Maria

Reckart vervolgt: "Als gelovige katholiek wilde ik ervoor zorgen dat Maria wordt gepresenteerd op een manier die het katholieke geloof rechtdoet. Ze was een gewone vrouw, maar ik wilde niet haar gebreken tonen, om zo ook haar 'heiligheid' te laten zien. We hebben er daarom bewust voor gekozen om haar ‘deugden’ uit te lichten in de film. Ik wilde Maria presenteren als iemand die openstaat voor Gods plan en optimistisch is. Een vrouw die ‘ja’ tegen een engel zou zeggen als die haar vraagt: ‘Hé, wil je de moeder zijn van de Zoon van God?’

Maria was een gewone vrouw, maar ik wilde niet haar gebreken tonen

Zo laat Maria in deze film zien dat ze bereid is om het geloof met hoop te aanvaarden. Als contrast leek het me leuk om Jozef neer te zetten als de man die altijd plant en vooruitdenkt. Hij is tenslotte timmerman; in deze tijd zou hij vast een werktuigbouwkundig ingenieur zijn. Hij is de man die zegt: ‘Oké, we gaan al deze dingen inpakken, hier is onze reisroute, we gaan naar dit hotel en daar nemen we een kamer.’ Wanneer alles anders loopt dan gedacht, moet Jozef leren loslaten."

The Star: christelijke kerstfilm voor kinderen
Ezel Bo, duif Dave en schaap Ruth ontmoeten Jozef en Maria (beeld: The Star).

In de film maken Jozef en Maria grapjes en steunen ze elkaar, omdat ze niet weten hoe hun toekomst eruit zal zien. Wanneer ze ergens in the middle of nowhere zijn, realiseren ze zich dat de toekomst wellicht niet makkelijk zal zijn. “De roeping van God is niet altijd gemakkelijk. Het hebben van een relatie ook niet. In deze film komen beide samen," aldus Reckart.

Bijbelse details

De scenarioschrijvers en het animatieteam gingen niet over één nacht ijs. Zij lieten zich adviseren door Bijbelkenners om trouw te blijven aan de details van het kerstverhaal. Zorgvuldig werd ook gekeken naar het uiterlijk van de hoofdpersonages: dat moest overeenkomen met hun Joodse of Arabische afkomst.

The Star: christelijke kerstfilm voor kinderen
--:--