Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sofie van den Enk over bepalende momenten in haar leven

'Ik vroeg me af of ik wel geschikt was voor televisie'

In deze aflevering van ‘Levensbepalend’ schuift presentatrice Sofie van den Enk aan bij Elsbeth Gruteke om te praten over grote scharniermomenten in haar leven. Ze is een gedreven dame, al werd die ambitie pas tijdens de middelbare school zichtbaar, nadat ze verhuisd was van Krommenie naar Castricum. In kilometers een kleine afstand, maar qua cultuur een wereld van verschil. Ineens durfde de stille Sofie van zich te laten horen. Hoewel haar gedrevenheid haar veel heeft gebracht, bleek het ook een valkuil. Ze wilde zich laten gelden in de wereld van de televisie, maar ging daar bijna aan onderdoor. Ze heeft haar les geleerd: ‘Ik zal me nooit meer gek laten maken dat ik iets móét bereiken; dat is het me niet waard.’

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Metamorfose

Sofie groeide op in Krommenie, een dorpje in een uithoek van de Zaanstreek, waar de geur van lijnolie uit de linoleumfabriek in de straten hangt. Haar opa en oma woonden om de hoek en bij hen was ze kind aan huis. Aan het leven in deze vertrouwde omgeving kwam abrupt een eind toen Sofies ouders tot haar ontsteltenis besloten te verhuizen naar Castricum. Hoewel ze zich op dat moment hevig tegen deze beslissing verzette, moet ze achteraf toegeven dat de verhuizing haar goed heeft gedaan. In de nieuwe omgeving kwam ze veel beter tot haar recht. Van een teruggetrokken meisje ontpopte ze zich tot een zelfverzekerde jongedame.

Cornell University

Met haar nieuwgevonden zelfvertrouwen besloot Sofie te solliciteren voor een beurs die werd uitgereikt door Albert Heijn. Ze wist de selectiecommissie te overtuigen en mocht een half jaar studeren aan de prestigieuze Cornell University in Amerika. Die paar maanden waren allesbepalend voor de rest van haar leven. Niet alleen kreeg haar carrière een enorme ‘boost’, ze ontmoette er ook de vriendinnen die haar later zouden voorstellen aan de man die haar huidige echtgenoot is.

Depressie

Eenmaal weer terug in Nederland voelde het voor Sofie alsof haar leven tot stilstand kwam. Het was een moeilijke tijd en ze raakte in een depressie. Met de juiste hulp kwam ze eruit, maar tien jaar later was het zwarte monster terug. Haar harde werken in de soms genadeloze televisiewereld eiste zijn tol. Er volgde een lang traject om er weer bovenop te komen. In die tijd leerde ze echter een hoop waardevolle lessen. Een daarvan was hoe bevrijdend het is om over haar depressie te praten. Tijdens het depressiegala in 2017 kwam ze er publiekelijk voor uit. ‘Dat vond ik best wel dapper van mezelf.’

Deze aflevering komt vrijdagmiddag 8 oktober om 13.00 uur online. 

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--