Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezersvraag: Waarom was Jezus geen vrouw?

"Dan was de kerkgeschiedenis toch veel vrouwvriendelijker verlopen?"

Vraag van een lezer: "Ik vind het eigenlijk raar dat Jezus een man was. Ik bedoel, vrouwen worden veel meer onderdrukt in deze wereld, en God is toch solidair met de onderdrukten? Als Jezus een vrouw was geweest, was de kerkgeschiedenis toch veel vrouwvriendelijker en vrediger verlopen?"

Deel:

Antwoord van Reinier Sonneveld:

Je kunt deze vraag natuurlijk op heel veel eigenschappen toepassen. Waarom was Jezus geen Chinees of Ethiopiër? Waarom geen IT’er? Waarom was hij niet gehandicapt of heeft hij geen kanker gehad? Maar inderdaad, ik snap dat je het over vrouwen vraagt, want er is veel vrouwenonderdrukking geweest in de kerkgeschiedenis.

Dat is overigens bepaald niet Jezus’ bedoeling geweest. Zijn eerste twaalf leerlingen waren dan jongens, maar dat had weinig anders gekund in die cultuur: geen vader had zijn dochter meegegeven op rondreis met een ‘vreemde man’ als Jezus. Maar zodra het kon, werden vrouwen leerling van Jezus en dat is revolutionair: er was nog nooit een rabbi geweest met vrouwelijke leerlingen. Ook later in de kerk bekleden vrouwen belangrijke leidinggevende taken. Denk aan Lydia, Priscilla, Febe en Junia.

Christa
Maar goed, waarom was Jezus geen vrouw? Uiteindelijk weet je dat niet, maar je kunt er wel over speculeren. Zo kun je bedenken dat er in die tijd nog nooit een vrouwelijke rabbi was geweest, dus dat deze ‘Christa’ nooit zou zijn geaccepteerd; haar beweging zou meteen zijn gesmoord en ze had nooit tijd gekregen haar onderwijs te geven.

En stel je ook voor hoe deze ‘Christa’ later zou zijn afgebeeld. Een gekruisigde vrouw en dan ook nog naakt! Nou ja, wellicht zou ze meteen zijn aangekleed, zoals Jezus op de schilderijen ook een keurig lendendoekje aankrijgt, maar toch… Het is niet echt een voorstelling die je als voorvechter van vrouwenrechten graag maakt. Behalve dat het een groot deel van de mannelijke aanbidders zou hebben afgeleid, is het ook voor die tijd rolbevestigend. Dat een man die zo’n lage positie vrijwillig inneemt, dat is dwars en vreemd. Dat een vrouw dat doet, was in die tijd veel gebruikelijker.

Voorbeeld
Ik denk dus dat het voor de positie van vrouwen door de tijd heen, het beste was dat Jezus een man was. Hoe hij met vrouwen omging, was een groot voorbeeld voor zijn leerlingen. Dat dit later in de kerkgeschiedenis vaak vergeten of weggemoffeld is, is een diepe schande.


Heb je ook een vraag over God of de Bijbel? Stuur een berichtje naar de redactie van EO Geloven en we leggen 'em voor aan Reinier Sonneveld.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--