Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lezersvraag | ‘Wanneer is de eindtijd?’

'Hoe weet je dat het écht het Einde der Tijden is?'

Meerdere sektes voorspellen voor volgende maand het Einde der Tijden: de dag waarop de wereld zal vergaan. Er worden zelfs data genoemd, maar in grote lijnen komt het erop neer dat de aarde tussen 22 en 28 september 2015 wordt getroffen door de Dag des Oordeels.

Deel:

Vraag van een lezer: "In de afgelopen 2000 jaar hebben de gelovigen al vaak gedacht dat ze tekenen van de eindtijd zagen (Auschwitz, hongersnoden, pest). Hoe weet je dat het écht zover is?"Er zijn inderdaad nogal wat voorspellingen geweest voor wanneer Jezus zou terugkomen. Tot nog toe klopte geen enkele voorspelling – kijk maar naar buiten.

Dus als je vraagt, hoe je weet wanneer het eindelijk écht zo ver is, denk ik: kijk maar naar buiten! Als Jezus terugkomt, merk je dat echt wel. Dat zegt hij zelf trouwens ook: ‘Geloof niet de valse profeten die zeggen: daar is hij, nee, hier is hij. Want ik kom terug als een bliksem.’ Oftewel, ik kom zó luidruchtig – daar is geen twijfel over mogelijk…

Een dief moet onvoorspelbaar zijn
Jezus heeft zelf gezegd dat hij ‘komt als een dief in de nacht’. Later halen Paulus en Petrus dat nog weer aan. Het is de meest herhaalde uitspraak van Jezus in de Bijbel! Dus op je vraag wanneer Jezus precies komt: dat weet je net zomin als je een dief kunt voorspellen.

Daar kun je wel over doordenken, want waarom kun je zo’n dief niet voorspellen? Omdat hij anders geen echte dief meer was. Zo iemand kan z’n job alleen maar doen, omdat de mensen er niet op rekenen. Misschien is dat ook wel zo bij God. Kan God z’n werk nog wel doen, als we precies zouden weten wanneer hij terugkomt? Zouden we bijvoorbeeld dan niet alles daarop inrichten – lang van tevoren alles verkloten en pas op het laatste moment ons snel nog eventjes bekeren, of iets dergelijk?

Mijn vraag terug zou daarom ook zijn waarom je het eigenlijk wilt weten, of je Jezus’ terugkeer al ergens aan kunt voelen aankomen. Is het nuttig om te weten? Zou je anders gaan leven als je het zou weten? Maar waarom zou je dán pas anders gaan leven?

Als je nu al weet dat je dingen zou veranderen als je zou merken dat Jezus binnenkort komt – wat let je om het nu al te veranderen? En als je dan niets zou veranderen – waarom zou je het willen weten?

De tekenen der tijden
Maar je vraagt natuurlijk naar signalen vlak van tevoren. Jezus noemt een aantal tekens ‘dat het einde nabij is’. Dat zijn inderdaad grote rampen. Christenen koppelen dat meestal aan zijn terugkomst, maar het is de vraag of dat klopt. Tegenwoordig worden deze tekens meestal gekoppeld aan zijn eigen marteldood of de vernietiging van de tempel (in 70 n.Chr.).

Ook in het bijbelboek Openbaring staan nogal wat rampen die voor Jezus’ terugkeer zouden moeten plaatsvinden. Inderaad, maar ‘voor’ Jezus’ terugkeer betekent niet ‘vlak voor’. Anders gezegd, we leven al tweeduizend jaar in de eindtijd en er zijn al tweeduizend jaar ‘tekenen der tijden’. Elke ramp is een signaal dat Jezus dichtbij is. Hij kan elk moment terugkomen en bij elke ramp voel je weer hoe nodig dat is.

Geschreven door

Reinier Sonneveld

--:--