Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De liefdesboom van Esther en Jeroen

Persoonlijk verhaal van Esther en Jeroen uit Drachten

“De boom die alles heeft gezien, dat wij stiekem samen waren, hij heeft ons nooit verraden, ondanks dat onze namen erin stonden. We zijn er zo vaak langs gelopen... “

Deel:

Esther (39) en Jeroen (52) groeiden beiden op in Friesland. Op het Groot Jeugdkoor in Drachten kwamen ze elkaar tegen. “Jeroen stond voor mij want hij was tenor en ik zong bij de alten achteraan”, aldus Esther.

Het eerste jaar hadden ze weinig contact. “Ik kende daar niet zoveel mensen en ik was een beetje schuw, dus ik was blij dat ik bij mijn vriendinnetjes kon staan.” Na een jaar leerden ze elkaar beter kennen, want die zomer gingen ze allebei naar Griekenland op vakantie. Bij thuiskomt spraken ze af om de vakantiefoto’s te bekijken. "Nou, ik heb niet veel foto’s gezien zal ik je zeggen…"

De vonk sloeg over

Na dat ene afspraakje sloeg de vonk gelijk over. Anderhalf jaar hebben ze stiekem gedate, om de relatie voor hun omgeving geheim te houden; want Esther was 16 en Jeroen was 29. “Vooral mijn vader was totaal geen voorstander, hij verbood zelfs onze relatie”, aldus Esther. Maar de liefde was zo sterk dat ze elkaar toch bleven zien, dan maar in het geheim...

Ondanks het leeftijdsverschil pasten Esther en Jeroen goed bij elkaar, Jeroen was juist wat jong in zijn doen en laten, en Esther was juist heel volwassen voor haar leeftijd. Esthers vader is in het begin van de relatie een paar keer achter de stiekeme ontmoetingen gekomen. “Jeroen woonde al op zichzelf en ik had een knaloranje fiets die dan voor zijn huis stond, dat viel wel op natuurlijk”.

Plant een boom voor jouw geliefde!
Plant een boom voor jouw geliefde!

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Landgoed Olterterp

Dus verplaatsten de ontmoetingen zich naar landgoed Olterterp, vlakbij Beetsterzwaag, net ver genoeg van Drachten. In dit uitgestrekte bos was de kans om bekenden tegen het lijf te lopen klein. Een aantal bekenden wisten wel van hun relatie af. “Mijn broertje zat op de school waar de zus van Jeroen lesgaf. Als ik mijn broertje dan ging ophalen, gaf ik een briefje aan de zus van Jeroen.” Zo spraken ze af in het bos.

Op een mooie zondagmiddag in maart in 1997, wilden ze toch hun gevoelens ergens kwijt. Jeroen pakte de sleutels van zijn oude mini waarmee ze naar het landgoed waren gereden. Hij kerfde ‘ESTHER JEROEN 4-EVER’ in de bast van een oude beuk. Esther: “Ja eigenlijk kan dat natuurlijk niet, maar toen was het heel romantisch! En met de beuk gaat het gelukkig nog hartstikke goed! En weet je, de mini hebben we ook nog steeds!"

De mini waar ze toen mee naar het bos reden. Ze hebben hem nog steeds.

Bruiloft

Na Esthers 18e verjaardag is ze bij Jeroen ingetrokken. “De liefde voor elkaar was gewoon zó sterk! In 2002 zijn we getrouwd in het Karmelklooster. Dat is hetzelfde klooster waar we toen zongen met het koor! We hebben zelfs in dezelfde zaal, op diezelfde vloer elkaar het jawoord gegeven. Inmiddels hebben we een dochter van 19 jaar en twee zoons van 12 en 9.”

Zelfs toen was de vader van Esther nog niet overtuigd van hun liefde. “Mijn vader heeft eigenlijk nooit achter onze relatie kunnen staan. Hij was wel op onze bruiloft maar hij is geen getuige geweest. We hebben de laatste 6 jaar geen contact meer met elkaar gehad. Dat was moeilijk, maar er hing altijd, op elke verjaardag en elke samenkomst, een gespannen sfeer dus het was beter om even niet in contact met elkaar te zijn”.

Trouwfoto

Toekomst

De afgelopen periode heeft dat veranderd. "De afgelopen jaren heb ik veel aan mezelf gewerkt en ben mezelf meer gaan ontwikkelen. Op persoonlijk vlak maar ook in mijn relatie met God. Daardoor kan ik anders tegen de situatie aankijken dan voorheen. Mijn vader deed vrijwilligerswerk in Togo in Afrika en heeft daar vast gezeten vanwege de coronacrisis. Hij kon niet naar huis komen door de reisbeperkingen. Dat heeft me toch aan het denken gezet. Die laatste periode voordat hij weer in Nederland kwam kreeg ik steeds sterker het gevoel dat ik het contact weer kon herstellen. Inmiddels is hij gelukkig weer thuis en hebben we weer contact met elkaar. Hoe mijn vader nu tegenover de relatie staat kan mijn vader alleen maar zeggen. Zelf weten we dat eigenlijk niet, over dat soort dingen wordt eigenlijk nog niet gesproken. Maar we hebben zeker goede moed dat alles nu goed blijft gaan. Dat er nu weer contact is wat goed verloopt is al zo waardevol en om dankbaar voor te zijn."

Esther en Jeroen gaan nog vaak samen of met de kinderen, even bij de mooie beuk kijken. “Nu heeft ie zijn blaadjes laten vallen, maar die boom, die hoort bij ons.”

Volg ons op Instagram!
Volg ons op Instagram!

Blijf op de hoogte van de laatste acties en nieuwtjes van Nederland Plant Bomen.

--:--