Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met Bart de Haan en Meinou Teijken

Deze gezinnen zie je in aflevering 10 van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

In de tiende aflevering van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken we opnieuw mee met twee gezinnen. Dit keer nemen we een kijkje bij Bart de Haan en Meinou Teijken. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

Bart de Haan woont met zijn partner Bart en zijn gezin van drie pleegkinderen: Defano, Jayden en Alessio in Dreumel. Samen runnen ze een Airbnb, die zeer kindvriendelijk is en een zomers paradijs aan activiteiten biedt.

Meinou woont samen met haar drie kinderen: Pepijn (19), Valentijn (14) en Phileine (7) in Meppel. Ze is benieuwd  hoe het is om een gezin op te voeden met twee ouders. Wat zou ze hiervan kunnen leren?

Schema's vs. vrijheid 

In het gezin van Bart en Bart is er veel structuur te vinden. Zo hebben alle kinderen een rol in het huishouden, ruimen ze hun spulletjes op, dekken de tafel, maar ruimen deze ook af en mogen ze af en toe helpen met schoonmaken.


Meinou hanteert een vrije opvoeding. Ze noemt haar opvoedstijl: Vrij en duidelijk. Ze laat haar kinderen vrij in wat ze doen, maar wel met stevige grenzen. Zo ruimt ze de spullen van haar kinderen niet op en vindt zij dat ze dit zelf moeten doen. Als er broodjes worden gesmeerd en ze ruimen het niet op, laat ze dit staan totdat ze het zelf opruimen.

Momenten vieren 

Bart ervaart soms dat ze een vrij druk leven hebben en dat momenten te snel voorbij gaan. Ze hebben drie kinderen die allemaal verschillende sporten doen en runnen een eigen zaak. Het voelt soms alsof ze te weinig tijd maken om te genieten van de fijne (kleine) momenten.

Meinou vind het heel mooi om bewust stil te staan bij zowel kleine als grote momenten. Ze wil vaak genoeg stilstaan bij momenten die een betekenis hebben voor haar kinderen. Elk moment heeft iets moois en dat viert ze dan ook graag.

Spiritualiteit in huis

Meinou vindt spiritualiteit in haar opvoeding en levensstijl erg belangrijk. Zij heeft een tafel met verschillende stenen, die allemaal een andere betekenis hebben. Ook heeft zij kaartjes die aangeven wat voor gevoel ze kan hebben.

In het huishouden van Bart speelt spiritualiteit geen rol.

Onderwijs en zelfstandigheid

De kinderen van Meinou gaan naar een basisschool dat ‘Vrij onderwijs’ hanteert of hebben er op een gezeten. Ze merkt bij het resultaat van deze onderwijsvorm. Zo zijn haar oudste zonen Pepijn en Valentijn erg zelfverzekerd, halen ze goede cijfers  en pakken ze van alles zelfstandig aan. Ook Phileine is al op jonge leeftijd erg zelfstandig en doet bijvoorbeeld af en toe alleen boodschappen. Doordat ze deze onderwijsvorm volgen, vindt Meinou het belangrijk dat ze dit ook thuis doorvoert. Ze heeft daarom een ‘seizoenen tafel’.

De kinderen van Bart en Bart volgen regulier basisonderwijs. Thuis hebben ze een blad met een thermometer, waarop de kinderen aan kunnen geven hoe ze zich voelen. Deze thermometer geeft verschillende niveau’s aan. Dit begint bij 'je erg goed voelen' tot 'heel erg boos zijn en je niet goed voelen'. Kinderen vinden hun emoties aangeven soms moeilijk, dus dit vinden Bart en Bart een goede oplossing.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ reist Meinou voor een dag naar Dreumel om kennis te maken met het gezin van Bart en Bart. Wat kan ze leren van hun opvoedstijl? Een weekje later gaat Bart op bezoek bij het gezin van Meinou. Wat kan hij leren van de vrije opvoeding bij de familie Teijken?

Kijk aflevering 10 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu op NPO Start.

--:--