Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met de senioren, studenten en muzikanten uit ‘Mensen Kijken’

‘Sommige meiden zijn echte frikandellenmeiden, of juist kaassouflé-meiden’

De eerste indruk van iemand klopt niet altijd. Het nieuwste programma ‘Mensen Kijken’, dat op 10 oktober van start gaat, daagt uit om vooroordelen opzij te zetten en verder te kijken dan alleen het uiterlijk van mensen. Verschillende panels gaan de strijd aan en starten het gesprek. Wie heeft de beste mensenkennis en beschikt over een sterk inschattingsvermogen?

Deel:

We stellen de verschillende panels graag aan je voor. In dit artikel komen de senioren, studenten en muzikanten aan bod. Deze groepen worden in ‘Mensen Kijken’ op de proef gesteld door hun eerste indruk over een persoon te delen. Ze ontdekken dat deze eerste indruk lang niet altijd rechtdoet aan het verhaal dat achter de persoon schuilt… Iedere aflevering beantwoorden ze vragen over een onbekend persoon na het zien van een video. Wat volgt is een boeiend levensverhaal dat verrast, verwarmt en soms zelfs een traan kan veroorzaken.

Senioren met levenservaring en een ongezouten mening

Het panel senioren bestaat uit zwemvriendinnen Miep, Nel en Bep. Ook shoppen ze graag samen of pakken ‘Jordaan festiviteiten’ mee. De dames denken mensenkennis te hebben door hun enorme hoeveelheid levenservaring, of hoe Nel het mooi zegt: “We zijn aan het einde van ons leven, we hebben de meeste aardappelen al gegeten”. Ze hebben helemaal niks met social media en vinden het heerlijk om vanachter de tv te oordelen en alle mensen die ze zien te bespreken met hun ongezouten mening.

Bep heeft een actief sociaal leven en praat graag met jan en alleman. Vaak met de nodige humor. “Alle drie hebben wij wel een grote mond eigenlijk”, zegt Bep. “Af en toe lijkt het alsof we ruzie hebben, dat denken andere mensen dan”. Maar ze zijn gewoon eerlijk tegen elkaar, dat is pas echte vriendschap.

Miep is een Amsterdamse van 76 die nog maar net gestopt is met werken. Ze heeft 25 jaar op de markt gestaan en is er daardoor van overtuigd dat haar mensenkennis groots is. Door haar eigen verdriet in haar leven heeft ze begrip voor wat anderen overkomt.

senioren

Studentenpanel

De energieke studenten Meike, Milou, Sanne en Evie vormen samen het studentenpanel. Alle vier zijn ze lid van het onafhankelijke dispuut Osculum. Ze borrelen elke dinsdagavond met elkaar en zijn trotste import-Amsterdammers. Ze vinden het heerlijk om met elkaar op het terras te zitten en ongegeneerd verhalen te bedenken bij iedereen die langsloopt.

Meike omschrijft de groep als een gezellig ongeregeld zootje. “Ik denk dat wij allemaal hysterisch zijn, we praten altijd door elkaar heen. We luisteren ook eigenlijk niet naar elkaar, het liefst praten we zelf aan één stuk door.” Door haar opleiding Psychologie denkt Milou dat ze best wat mensenkennis heeft. Evie is de jongste van het stel en is iets terughoudender. “Ik zeg wel wat ik denk, maar ik kan m’n mening ook wel snel aanpassen.’’ Sanne is dol op mensen kijken, en denkt ook best wat mensenkennis te hebben. “Ik plaats mensen heel snel in een hokje. Als iemand langsloopt, ga ik meteen bedenken hoe diegene zou heten. En ik deel mensen in, in frituursnacks. Sommige meiden zij echte frikandellenmeiden, of juist kaassouflé-meiden.” De meiden hebben zelf weinig te maken (gehad) met vooroordelen. Ze merken soms dat er een negatief beeld heerst over studentenverenigingen en disputen, maar dat begrijpen ze wel.

studenten

Panel vol muzikanten

Tot slot is er nog een panel vol muzikanten. Gary, Stacey, Lionel en Carlos kennen elkaar al hun hele leven. “Wij kunnen de hele dag dollen met elkaar, de energie is zo goed. Zonder iets te zeggen weten we van elkaar wat we denken. En we zijn altijd eerlijk naar elkaar. We kunnen wel heftige discussies hebben, maar het loopt nooit uit op ruzie.’’

Lionel wordt vaak jonger geschat, een positief vooroordeel, zo vindt hij zelf. De andere mannen noemen Carlos als degene met de meest uitgesproken mening. “Hij is zo overtuigend. Als jij groen ziet, en je weet zeker dat het groen is, dan nog laat hij je gewoon geloven dat het blauw is.”

Met vooroordelen heeft het viertal vaak te maken (gehad). Vroeger werden ze er vaak boos om, maar tegenwoordig kunnen ze het makkelijker van zich af laten glijden. Carlos: “Sinds jaar en dag hebben wij met discriminatie en racisme te maken. Nederland heeft een grote achterstand in wat ze weten over hun eigen historie. En je moet mensen soms even helpen herinneren dat de ene exoot de ander niet is. Inmiddels hebben wij een dusdanig dikke olifantshuid opgebouwd, dat we dat makkelijk van ons af kunnen laten glijden. Want uiteindelijk, aan het eind van de dag, als je thuiskomt bij je gezin, kind of geliefde, dan is dat het waar het om draait.’’

muzikanten

Kijk iedere dinsdag rond 21.10 uur naar ‘Mensen Kijken’ op NPO 3.

De tiktokkers, kappers en moeders ook beter leren kennen?

Ga naar het artikel

De tiktokkers, kappers en moeders ook beter leren kennen?

Geschreven door

Marloes ter Haar

--:--