Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met Ischa en Adriana uit 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Deze gezinnen zie je in aflevering 13 van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Hoe maak je je kind weerbaar? Beide moeders zijn daarmee bezig. Adriana heeft haar zoontje op Kravmaga gedaan en Ischa gaat met haar dochter naar de klimmuur. Juist omdat ze zelf nogal angstig is aangelegd en ze dat niet wil overdragen op haar dochter. De twee alleenstaande moeders gaan op onderzoek bij elkaar: hoe leer je je kind zijn eigen kracht beter benutten en je eigen angsten daardoor te overwinnen?

Deel:

Adriana is 24 jaar en woont samen maar haar zoontje Manuel (4) in Rotterdam. Ze voedt Manuel alleen op. Zelf is Adriana opgegroeid in een groot gezin van 9 kinderen. Hierdoor zijn de ouders van Adriana een goed voorbeeld voor haar.

Ischa heeft een dochter van zeven jaar: Ella. Ze wonen samen in Den Haag. Ischa is een onafhankelijke vrouw, die regelmatig streng is voor zichzelf. Ze is bang dat ze dat ook zal overbrengen op haar dochter Ella.

Opvoedstijlen

Adriana kiest voor een niet-autoritaire opvoedstijl: ze overlegt veel met haar zoon Manuel. Ze vindt het belangrijk om zijn mening te horen, zodat ze op dezelfde lijn zitten. Ook gelooft Adriana niet in het ‘beloningssysteem’. Ze is van mening dat het juist averechts kan werken en vindt dat je er als kind best een druk van kan ervaren. 

Er zijn weinig harde regels bij de familie Birtantie. Wel voedt zij Ella met bepaalde normen en waarden op die voor haar belangrijk zijn, zoals: het opruimen van haar eigen spullen en niet ongevraagd zelf eten pakken. Dochter Ella heeft veel zeggenschap in de dagelijkse aspecten. Ze bespreken samen wat ze gaan eten, wat ze gaan ondernemen op die dag en waar ze naar toe gaan op vakantie. Doordat Ella zoveel zeggenschap hierin heeft vraagt Ischa zich soms af of ze niet te veel een ‘vriendinnen-relatie’ met haar dochter heeft.

De vaders

De dochter van Ischa, Ella, heeft een goede band met haar vader. Ella is twee dagen per week bij haar vader. Dit geeft haar ruimte om met haar vriendinnen te zijn en dingen voor zichzelf te doen. Na de scheiding van de ouders van dochter Ella heeft zij bij de ‘Dappere Dino Club’ gezeten. Dit is een initiatief, speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Hier werd Ella goed begeleid. 

De vader van Manuel is helaas niet in beeld. Adriana heeft wel geprobeerd om hem te betrekken bij de opvoeding, maar dit is helaas niet gelukt doordat hij zijn afspraken niet nakwam. Adriana vindt het belangrijk dat Manuel een vaderrol in zijn leven heeft en vindt dit dan ook jammer.

Slaap routines

Adriana vindt het belangrijk om een fijne slaap routine te hebben voor Manuel. Ze gelooft dat als hij zelf in slaap kan vallen, Manuel zelf weet dat hij niet altijd zijn moeder nodig heeft om in slaap te kunnen vallen.

Vorig jaar is de nieuwe relatie van Ischa helaas uitgegaan en heeft dochter Ella hier erg veel last van gehad. Zo had zij last van een depressie en slaapt Ella al 3 jaar bij Ischa in bed.

De familie van de moeders

Adriana is opgegroeid in een groot gezin en is christelijk opgevoed. Haar ouders zijn streng gelovig en hebben Adriana groot gebracht met een ouderwetse opvoeding. Enkele straffen waren bijvoorbeeld: zonder eten naar bed gaan en af en toe een (kleine) tik geven. Dit wilt ze absoluut niet in de opvoeding van Manuel toevoegen.

Ischa is opgegroeid in een pleeggezin en kwam bij hun terecht toen zij elf jaar oud was. Haar jeugd ging niet altijd over rozengeur en maneschijn. Zo waren haar ouders allebei verslaafd en is haar moeder overleden. Haar vader is gelukkig momenteel 17 jaar clean en is wel als opa betrokken in het leven van Ella.

Weerbaarheid

Beiden ouders zijn bezig met hun kind goed weerbaar te maken. Zo is Manuel begonnen met de vechtsport Kravmaga en gaat Ischa met haar dochter naar de klimmuur. Doordat Ischa zelf nogal angstig is aangelegd wil ze dit niet op haar dochter overdragen. Door te klimmen wilt zij Ella bijbrengen dat ze niet angstig hoeft te zijn. 

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ gaat Ischa een kijkje nemen in het huishouden van Adriana. Hoe leer je je kind zijn eigen kracht beter benutten en je eigen angsten daardoor te overwinnen?

Kijk aflevering 13 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu op NPO Start.

--:--