Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met Leon en Jacomien uit 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Deze gezinnen zijn donderdag 11 augustus te zien in 'Hoe gaat dat bij jullie thuis'?

In de vierde aflevering van 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?' laten Leon Kiefte en Jacomien Hartman ons meekijken in hun gezinnen. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer om te zien hoe het er bij elkaar thuis aan toe gaat. Wat kan een gezin met vijf dochters leren van een gezin met twee zonen en een dochter?

Deel:

Leon Kiefte is getrouwd met Louise en samen hebben zij dochter Anna van 14, zoon Jasper van 13 en jongste zoon Erik. Hij is 12 jaar oud. Daarnaast vangen ze één keer in de twee weken twee kinderen op als buurtgezin. Dit doen zij met liefde om een alleenstaande moeder zo af en toe ook wat vrije tijd te geven voor haar zelf. De familie woont in Amsterdam en heeft een slang als huisdier. 

Jacomien en haar man Pieter zijn ouders van 5 dochters: Liselotte (9), Bellefleur (14), Madelief (14), Rozemarijn (19), Anne Floor (21). Het huis is gezellig druk, maar er is genoeg rust te vinden. Ze zijn een christelijk gezin, wonen in een vrijstaand huis in Barneveld en hebben sinds kort een jachthond van 1 jaar oud. 

Schermtijd

In huize Kiefte zijn de regels rondom schermtijd er nauwelijks tot niet. Erik zit het meest achter zijn tablet en ze vragen zich af of het problematisch is. Daarnaast zijn de kinderen vrij in wat ze doen op hun schermen. Zo hebben de oudste twee wel eens dingen gezien wat niet voor kinderoogjes bestemd is. Leon ziet dit niet als een probleem, al komt er dan wel een gesprekje over wat ze hebben gezien. Daarnaast heeft Hanna vrienden van over de hele wereld doordat ze wel eens chat met anderen. Heel af en toe bekijken de ouders de zoek geschiedenis van de tablets.

Jacomien is streng op de schermtijden van de kinderen. Jacomien: 'Kinderen raken snel overprikkeld van al die schermen en ik vind het niet goed dat hun ogen telkens gericht zijn op een scherm.' Als ze 's avonds stiekem op hun mobiel zitten moeten ze hun telefoon 's middags inleveren. Ook mogen ze geen telefoon op hun kamer als er huiswerk gemaakt wordt. 

Moeilijke onderwerpen bespreken 

De familie Kiefte leeft volgens een mooie, gouden regel, namelijk: 'Eerlijkheid is het allerbelangrijkste in ons gezin. Wij hebben liever dat onze kinderen eerlijk vertellen wat ze fout hebben gedaan, dan ergens over liegen.' Het gezin is dan ook erg open en eerlijk tegen elkaar. Het bespreken van seksualiteit gaat erg soepel. De gespreksonderwerpen worden niet aangekondigd, maar meer wanneer de onderwerpen aan bod komen. Zo weet Jasper (13) al wat een spiraaltje, de pil en condooms zijn. Daarnaast twijfelt Hanna (14) of ze op mannen of op vrouwen valt. Wanneer er een vraag wordt gesteld waar de kinderen nog niet aan toe zijn dan is het antwoord: 'dat gaat jullie nu nog niks aan'. Hanna vraagt zelfs dingen over het vrouwelijk lichaam aan Leon. Wanneer hij hier geen antwoord op weet, zoeken ze het samen op of vragen ze het aan Louise. 

Jacomien vind het bespreken van seksualiteit erg ongemakkelijk en is blij dat dit op school besproken wordt, zodat ze dit niet zelf hoeft te doen. Homoseksualiteit is lastig voor Jacomien. Het mag, maar dan geen vrouw met opgeschoren kapsel en onder de tattoos. Ze heeft vanuit huis meegekregen dat homoseksualiteit vies is en van het geloof niet mag. Nu probeert ze steeds ruimdenkender te zijn en in zekere zin lukt dit ook, want ze zou het accepteren als een van haar dochters lesbisch zou zijn.

Anticonceptie 

De dochter van Leon en Louise, Hanna, is nog niet aan de pil, maar ze zijn hier heel erg open over. Het liefst zou Louise samen met haar naar de huisarts gaan hiervoor. Het maakt niet of Hanna pas na haar 16e aan de pil zou gaan, Louise hoopt dat ze dan hier open over kunnen praten.

Daarentegen verwacht Jacomien dat haar dochters hun eigen anticonceptie regelen. Ze gaat niet met hen mee naar de huisarts en heeft het liefst dat haar kinderen geen anticonceptie gebruiken, omdat de hormonen ongezond zijn voor het lichaam.

Koken en sporten

Jacomien vindt gezond koken enorm belangrijk en dit is dan ook echt een kenmerk van hun gezin. Ze leert haar kinderen bewust te koken zonder suikers en de meiden mogen 1 keer per dag iets lekkers.  De kinderen van Jacomien koken 3 tot 4 keer per week voor het gezin. Als haar dochters een paar dagen geen groente eten, maakt ze zich echt zorgen. Ze zal nooit tegen haar dochters zeggen dat ze ergens dik van worden omdat ze bang is voor anorexia. Voeding wordt heel veel besproken en ze verdelen de taken in het huis, dit is met name als Jacomien minder tijd heeft door haar werk.

Het gezin van Leon eet niet biologisch, maar wel gebalanceerd. De kinderen koken niet en worden daar ook niet in gestimuleerd. Het enige wat ze ooit hebben gekookt is shoarma of een pizza in de oven. Wel koken ze af en toe met hun gastouder kinderen. Daarnaast sport Leon 3 tot 4 keer per week en vindt het belangrijk dat er een sportmoment is samen met het gezin. Hij vindt het fijn om fysieke inspanning te hebben.

Naar school gaan en werken

Alle dochters van Jacomien en Pieter hebben een baan of een eigen onderneming. Zo is er een sieraden handeltje bij de een en werkt de ander in een ijssalon. Daarnaast hebben de oudste kinderen al baantjes onder contract. Jacomien stimuleert dit door ze een startkapitaaltje te geven en vindt het belangrijk dat ze nu al beseffen dat er gewerkt moet worden voor geld. Als ze een tentamen hebben of andere belangrijke verplichtingen voor school, geeft zij haar dochters altijd mee om dit op tijd aan te geven bij haar. 

De dochter van Leon en Louise, Hanna, is graag thuis en heeft moeite gehad met school. Ze hebben er eigenlijk nog nooit over nagedacht om hun kinderen te stimuleren om een bijbaantje te nemen. Zij vinden school vele malen belangrijker dan een baantje.

Loslaten

Leon geeft de kinderen redelijk veel vrijheid. Hij vindt dat het vertrouwen goed moet blijven anders komen er beperkingen. Op hun 18e zijn ze volwassen en dan moeten ze de wijde wereld in. Jasper vindt het leuk om op een feestje Radler 0.0 te drinken. Erik vindt bier niet lekker. Ze hebben liever dat ze er vanaf weten dat hun kinderen al af en toe een slokje nemen van drank, dan dat het achter hun rug om gebeurt.

Jacomien laat haar dochters steeds meer los nu ze ouder worden. Ze bespreekt veiligheid tijdens uitgaan. Vindt respect van jongens naar haar meisjes belangrijk en wil absoluut geen one night stands. De meiden krijgen geen tijd mee hoe laat ze thuis moeten zijn, maar Jacomien vindt het wel belangrijk dat ze met een groepje naar huis gaan. Madelief (14) probeert wel eens een slokje wijn, maar vindt dat niet lekker. Ze vindt dit goed, want ze heeft anders het idee dat het achter haar rug om gebeurt.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ kijken Leon en Jacomien allebei een dag mee in het huis en leven van de ander. Hoe gaan ze om met schermtijd? Hoe praten de ouders met hun kinderen over lastige onderwerpen? En hoe gaan ze om met het loslaten van hun kinderen? 

Kijk aflevering 4 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu via NPO Start.

--:--