Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maak kennis met Noah en Petra uit ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’

Deze gezinnen zie je dinsdag 23 augustus in ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’

In de twaalfde aflevering van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ laten de jonge moeders Noah Nieuwenhuis (23) en Petra Pool (25) ons meekijken in hun gezin. Ze komen allebei een dag bij elkaar over de vloer om mee te kijken bij elkaar thuis. Hoe voeden zij hun kind op en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

We leren Noah en haar zoontje Chez (3) uit Assen kennen. Als jonge alleenstaande moeder is Noah vooral tijd kwijt aan Chez en staat hij op nummer een. Hierdoor heeft ze niet veel tijd voor haarzelf omdat ze ook nog fulltime werkt. Maar gelukkig is haar familie een fijn vangnet want haar moeder, vader en zus passen vaak op Chez als Noah even wil ontspannen of met vriendinnen op het terras wil zitten.

De andere moeder die we leren kennen is Petra met haar dochter Loa (2) uit Groningen. De vader van Loa is nog wel in beeld en is af en toe samen met Loa. Petra voedt Loa zelfredzaam op omdat ze maar met z’n tweetjes zijn en het samen moeten doen. Dit doet ze door Loa zoveel mogelijk zelf te laten doen zoals haar eigen maaltijd zelf te laten maken en de gebruikte spullen op te ruimen. Dat kan een keer fout gaan, maar dat hoort erbij.

De nee-fase

Chez zit heel erg in de nee-fase en heeft echt zijn eigen willetje. Noah hoopt te leren hoe ze daar beter mee om kan gaan. Net als Chez zit de 2-jarige Loa ook in de nee-fase, “twee is nee zeggen ze wel eens” merkt Petra op. En ze werkt zelf dat het belangrijk is om goed te blijven communiceren, zo legt ze zoveel mogelijk uit: waarom ze dingen wil en waarom ze dingen doen.

Het omgaan met jonge moeder zijn

Petra had altijd het perfecte plaatje voor ogen, en toen dat anders liep wat dat echt even omschakelen. Maar ze merkt nu dat er geen perfect gezin bestaat. “Het kan en mag er in alle vormen zijn en hier probeer ik mijn eigen draai aan te geven, en te genieten van hoe mijn leven op dit moment is.” Ze heeft door het vroeg zwanger zijn zichzelf opzijgezet en daardoor niet meer omgekeken naar hobby’s of wat ze zelf leuk vindt. “Ik vind het vooral lastig om daarin een goede balans te vinden omdat ik het moeilijk vind om hulp te vragen aan bijvoorbeeld ouders omdat het veel ruimte inneemt in hun leven", zegt Petra. Ze voegt eraan toe dat het dan nog wel eens lastig om te kijken wie ze dan kan vragen. Daarnaast vindt ze het lastig om geen schuldgevoel te krijgen: “Je laat iemand anders er voor jouw kind zijn, terwijl je zelf op het terras gaat zitten of plezier hebt.”

Noah heeft wel een groot vangnet, haar familie wil graag oppassen als Noah een keer het terras op wil of ergens heen gaat.

Door het ouderschap merken Noah en Petra dat ze sterk in hun schoenen zijn gaan staan en hun eigen dingen regelen. Noah heeft zelf het motto: “Ik heb geen man nodig in mijn leven, alleen als ik er een wil.”

Vooroordelen

Noah had op haar negentiende veel last van vooroordelen waarbij mensen zeiden: “Oh 19 per ongeluk zwanger, wat ga je dan nog kunnen bereiken op jonge leeftijd.” Ook keken mensen haar niet meer in de ogen aan maar voornamelijk naar haar buik. Noah zegt zelf hierover: “Als ik weer zwanger zou mogen zijn dan zou ik het wel op een andere manier willen en kunnen aanpakken, zonder de vooroordelen.”

Voor Petra en haar omgeving kwam de zwangerschap onverwachts. Na een definitief besluit had ze niet het gevoel om het van de daken te schreeuwen dat ze zwanger was. “Anders heb je dat misschien wel, want je ziet op social media genoeg berichtjes met ‘pregnant’ en slofjes er bij” maar dat hoefde van Petra niet, ze wilde het heel erg bij zichzelf houden.

Het taboe doorbreken

De beide moeders zijn het eens dat jong zwanger zijn en moeder worden geen probleem hoeft te zijn. Het komt namelijk wel goed. “Het is af en toe moeilijk, maar je krijgt er zo veel moois voor terug”, zegt Noah. En Petra voegt eraan toe: “Er wordt vooral gedacht dat je pas ouder kan worden op het moment dat je alles op orde hebt, maar je weet niet of je relatie stabiel zal blijven of je baan altijd je baan zal blijven. Dus voor mij is het belangrijk hoe het voelt en kan je het mogelijk maken om moeder of ouder te zijn.” Omdat beide moeders op jonge leeftijd moeder zijn geworden merken ze heel erg dat ze op een andere manier leven dan vrienden en leeftijdsgenoten. Daardoor hebben ze soms een gevoel van eenzaamheid.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ gaat In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis’ gaat Anne een kijkje nemen in het gestructureerde huishouden van Nicole. Wat kan ze leren van haar opvoedstijl? Een week later kijkt Nicole mee met het gezin van Anne. Wat kan ze leren van de opvoeding bij de familie Van Os?

Kijk aflevering 12 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ op dinsdag 23 augustus om 19.05 uur op NPO 1 of stream de uitzending op jouw moment via NPO Start.

--:--