Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maartje Paumen in Meer dan Goud - de Podcast

#2 Ik hoef niet zo sterk en hard te zijn

In Meer dan Goud – de podcast staan in elk gesprek de levenslessen centraal die de sporters na hun carrière meenemen in hun leven.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het gesprek met Maartje Paumen en haar partner Savannah gaat natuurlijk over hockey. Maar niet lang. Want liever hebben de moeders het over kwetsbaarheid, zachtheid en hun nieuwe rol – die van moeder. ‘Die kwetsbaarheid was al ingezet na de Olympische Spelen van Londen. Ik ontdekte toen: ik hoef niet zo sterk en hard te zijn als ik zelf dacht. Maar nu ik moeder ben, word ik nog zachter.’

Kefah Allush: 'Maartje Paumen is een krijger'

‘Ik herinner me van dit gesprek vooral dat ik met een heel vrolijk gevoel weer naar huis reed. Ik had het zo leuk gehad. Je zit daar in eerste instantie toch ook met je eigen beeld van die topsporter. En Maartje Paumen is een krijger, zo noem ik dat in het gesprek. Dan verwacht je toch een soort geharnast iemand. Ik ben dan voor zo’n gesprek wel benieuwd of zij zich gewapend heeft voor mij. Mijn wapen is altijd de ontwapening. Ik ben altijd op zoek naar het gaatje in jouw harnas om bij je hart te komen? Niet om je te verwonden, maar om je te snappen. Dat lukt alleen als je bereid bent om je wapens thuis te laten.
Maar ze had helemaal geen wapens. Ik vond haar zo leuk, en ongedwongen, en open. Haar geliefde was erbij, ook een hele leuke jonge vrouw. Er is net een kindje geboren. Het was hartstikke zoet. Daar word je zelf ook zoet van.
Het was ontzettend leuk om kennis te maken met de zachte vrouw achter de krijger.  Wat ze vertelt is dat ze zichzelf gehard heeft in de jaren in het hockey. Maar in het proces om weer te verzachten is ze al een heel eind weer op weg.

Hoge prijs

Maar het gesprek met Maartje toont je ook de prijs van topsport. Het is een harde wereld, ik gebruik niet voor niks de term krijger. Het is oorlogstaal. Het is een strijd. Het kost je ook die andere kant die zo belangrijk is in je mens-zijn: je verbondenheid met anderen, verbinding kunnen maken met andere mensen, kwetsbaar durven zijn, anderen toelaten, dat zijn ook belangrijke dingen in het leven waar je geen toegang toe krijgt als je zo midden in die strijd zit, en in die cultuur. Dat maakt zij heel inzichtelijk. En tegelijk krijg je ook weer hoop, omdat zij daar met haar lieve vrouw en prachtige kind daar nu wel zacht zit te zijn.’

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Kijk ook het programma Meer dan Goud
Kijk ook het programma Meer dan Goud
--:--