Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maasbach: "Breek met je familie"

Charismatische TV-dominee onder vuur

TV-dominee David Maasbach - die elke zondag op SBS6 te zien is - dwingt leden van zijn kerk om alle contacten te verbreken met familie die niet bij zijn Maasbach-kerk horen. Als je dat niet doet, word je zelf uit de kerk gezet. Dat blijkt uit een journalistiek onderzoek van het online magazine De Correspondent.

Deel:

Zo werd voormalig Maasbach-lid Paul Vermeul twee jaar geleden niet uitgenodigd op de bruiloft van zijn eigen dochter. Toen hij toch ging kijken hoe ze uit het gemeentehuis naar buiten kwam, vermeed ze elk oogcontact met familie die niet bij de gemeente van Maasbach hoort, want anders "zou ze misschien gaan twijfelen", zegt vader Paul. 

Haar andere gedrag begon toen ze als zeventienjarige actief werd in de Haagse kerk The Blessing, de pinkstergemeente van tv-prediker David Maasbach. Ze ‘begon rebels te doen,' zegt Vermeul. Iets wat ze daarvoor nooit had gedaan. 'Dan zei ze tegen me: ik luister niet naar u, want u dient God niet. U gaat niet naar de kerk bij Maasbach.'

Cartoon-Maasbach

Gezalfde
In het artikel in De Correspondent komt voorganger David Maasbach naar voren als een dwingende leider, die van zijn volgelingen eist dat ze hem volledig gehoorzamen. Want David Maasbach is de 'gezalfde dienstknecht des Heren' - en daarmee feitelijk immuun voor kritiek.

'Broeder Maasbach was heel duidelijk,' vertelt een van hen. 'Hij vroeg me om naar zijn kantoor te komen en begon over mensen in mijn familie die waren overgestapt naar een andere kerk. Hij zei: breek met hen. Toen ik dat weigerde, zei hij: dan scheiden onze wegen hier. Je kiest ervoor om hen te volgen. Maasbach gelooft dat als je rebelleert tegen het leiderschap, dat je dan besmettelijk bent. Dat je een verkeerde geest hebt, die op andere mensen kan overspringen. Daarom moet je weg.’

Blokkeren
Maasbach weet dat het niet makkelijk is om met familie te breken. De verleiding om het contact toch weer aan te halen is groot. Daarom moet de breuk grondig worden uitgevoerd, zo blijkt uit een preek van David Maasbach:

'Wil je vrij blíjven, dan moet je meer doen dan ‘klik weg, hang op.' Als je dat alléén doet, dan kan ik nog verbinding krijgen. Ik heb je nummer, ik heb je e-mailadres. Je moet uitvinden op je telefoon: hoe kan ik het blokkeren? En dan blokkeer je een nummer. [...] Je moet bréken!'

God zelf
Het is niet voor het eerst dat er kritiek naar buiten komt op de kerk van Maasbach. Ook gaat al langer rond dat je met familie moet breken en dat er mensen uit de kerk zijn gezet die niet voldoende gehoorzamen. Maar het vernieuwende aan dit artikel is dat er meerdere mensen (in totaal zeven) een verhaal vertellen dat een consistent beeld oproept van hoe het er aan toe gaat bij David Maasbach.

‘Maasbach is de gezalfde des Heren, dus als je kritiek geeft, ga je in tegen God zelf,’ zegt een ex-medewerker. ‘Zelfs kritiek op heel kleine dingen is dan een probleem. Op een gegeven moment, toen hij werkte aan zijn nieuwe boek, stelde ik voor om eens niet een foto van hem op de cover te zetten. Zo’n foto is heel Amerikaans, zei ik. In Nederland werkt dat niet. Toen was het van: hoe haal je het in je hoofd om tegen de dienstknecht des Heren in te gaan?’

Lees ook: David Maasbach stopt met uitzendingen op SBS6
Lees ook: David Maasbach stopt met uitzendingen op SBS6

Sekte
Onaantastbaar leiderschap, moeten breken met je familie - het zijn de kenmerken van een sektarische beweging. Is de Pinkstergemeente van David Maasbach wellicht een sekte? Volgens godsdienst-wetenschapper Miranda Klaver is er geen zwart-wit criterium wanneer iets een sekte is. "Maar als de hele organisatie draait om de leider, als kritiek op hem onmogelijk is en als hij veel invloed heeft op de levens van zijn volgelingen, dan kun je wel van sektarische trekjes spreken", zegt Miranda Klaver vanmorgen in het AD.

Wat ook niet helpt is dat de kerk van Maasbach op zichzelf staat en geen contact heeft met andere kerken of christelijke organisaties. De beweging staat helemaal op zichzelf. "Dat brengt grote risico's met zich mee. De leider hoeft zich tegenover niemand te verantwoorden."

Reactie Maasbach
David Maasbach of zijn medewerkers hebben niet gereageerd op de verzoeken van De Correspondent om hem zijn kant van het verhaal te laten vertellen. Tegen radio-verslaggever Harm van Atteveld (AVROTROS) gaf Maasbach vandaag wel een reactie: “Als ik zeg dat we moeten breken met hen, die de wil van God niet doen; dan is dat niet David Maasbach die dat zegt, maar dan is dat wat de Bijbel zegt. (…) Ik leef toch zelf ook zo? (…) Ik geef aan wat de Bijbel ons leert en zegt."

De cursieve gedeelten komen uit het artikel in De Correspondent

Herken je elementen uit dit verhaal? Heb je vrienden of familie die binnen een gesloten gemeenschap zitten en waar je je zorgen over maakt? Neem dan vrijblijvend contact op met Sektesignaal

--:--