Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mannenkoor de Boezem Boys: een bijzonder fenomeen in korenland

De auditie van de Boezem Boys zie je in aflevering 2 van ‘Zing!’

Negen jaar geleden wilde Marlous Luiten, muzikaal leider van de Boezem Boys, een mannenkoor oprichten. Ze gaf al leiding aan een vrouwenkoor in Noordeloos, en had ook ambitie om een mannenkoor op touw te zetten. “Om de mannen bij elkaar te krijgen, moest Marlous wel bluffen”, vertelt Jan Willem, een van de Boezem Boys. “Ze blufte dat andere mannen al toegezegd hadden, maar achteraf hoorden ze dat ze nog helemaal geen ja hadden gezegd, omdat ze eerst wilden weten of anderen ook mee zouden doen.” Dat waren zes mannen, waarvan een aantal die partner waren van de vrouwen van het vrouwenkoor.

Deel:

Nu is mannenkoor de Boezem Boys uitgegroeid naar 13 man. Op de vraag waar de naam van de groep vandaan komt, antwoordt Jan Willem: “Dat is heel simpel. Door Noordeloos loopt een water en dat heet de Boezem. Dus niet de boezem die je als eerste in je hoofd hebt. Het is een grote watergang waar water wordt gebufferd.”

Humor, bijzonder en zonder gêne

De Boezem Boys is een bijzonder fenomeen in korenland, een combinatie tussen theater en koorzang. “Humor is echt heel erg belangrijk voor ons. Daarnaast interactie en de wisselwerking met het publiek maar ook zeker het publiek verrassen. Daar doen wij het goed op.” Zo staan de Boezem Boys niet netjes op een rijtje dat na 20 minuten nog steeds op datzelfde rijtje staat: “Er gebeurt bij ons veel meer dan alleen maar zingen. Er is altijd wat te zien. Soms is het een dansje, dan een attribuut en dan weer een stukje kleding dat aan of uit gaat. We vertellen ook echt een verhaal wat vaak rond een thema is gebouwd.” Hoe de Boezem Boys dat verhaal overbrengen komt door het gebrek aan gêne: “We zijn echt een groep zonder gêne, als er iemand met een jurk op het podium moet, dan gáát iemand met een jurk op het podium.”

Een koor niet alleen voor je oren, maar ook voor je ogen

“Omdat dat stukje theater erin zit bij ons willen mensen niet alleen graag naar ons luisteren maar ook zeker kijken. Zelf vinden we het ook leuk, ik denk zelfs dat als we alleen een koor zouden zijn dat we er allemaal mee zouden stoppen.” Als je zoekt op De Boezem Boys vind je een artikel genaamd ‘Zingen is maar bijzaak’. “Dat hebben wij inderdaad geroepen, en soms nog. Maar dat is omdat alles wat erbij verzonnen wordt, naast de muziek, ook zo belangrijk is. En dat doet Marlous, met haar theaterachtergrond, heel goed. Wij laten zien dat je zonder zangopleiding wel degelijk een goede act neer kunt zetten, die niet alleen leuk is om naar te luisteren, maar ook om naar te kijken.”

Werken aan details voor 'Zing!'

Met de deelname aan ‘Zing!’ is de leus ‘zingen is maar bijzaak’ wat afgezwakt: “Het gaat in het programma ‘Zing!’ over de details, we komen er niet mee weg als we iets oplossen en ons er wat doorheen bluffen met een beetje humor. Dat kan hier echt niet.”

Gek op nieuwe dingen uitproberen

Jan Willem zag in februari op Facebook iets voorbijkomen over ‘Zing!’: “Ik vroeg een paar dagen later tijdens de repetitie of dit programma iets voor ons zou zijn.” En binnen de kortste keren hadden de Boezem Boys de aandacht van ‘Zing!’. Zo is het balletje gaan rollen. “Na de aanmelding ging het allemaal heel snel. En hoe verder we in de voorbereidingen zaten, hoe enthousiaster we werden. We willen natuurlijk zo ver mogelijk komen.” De groep merkte dat er veel werk bij kwam kijken: “We moesten veel dingen doen: het nummer inkorten, een filmpje maken, een demo opsturen, extra oefenmomenten… Maar we hebben alles met plezier gedaan.”

De tv-wereld

Tijdens de repetities en opnames in de studio was het wel veel wachten, vonden de Boezem Boys: “Er is niet geklaagd. We dachten alleen maar ‘we gaan ervoor’, maar als we dit op voorhand wisten, weet ik niet of iedereen mee had gedaan. Je wordt wel wat beziggehouden, maar als we even moesten wachten vermaakten we ons wel hoor. De een doet een tukkie, de ander zit wat op internet en we hebben veel gesprekken kunnen voeren met elkaar.” De mannen waren tot ‘Zing!’ niet bekend met de tv-wereld, al had een van de leden wel eens een opname van Lingo of VI bijgewoond, maar verder ging de ervaring niet. “Toen we voor het eerst de studio inliepen en het decor zagen, maar ook zeker wat er allemaal achter de schermen is, kan ik wel zeggen dat we echt onder de indruk waren. Het is echt wel een grote productie.” “Ook de aandacht van allerlei mensen en platforms is helemaal leuk! We zijn heel benieuwd wat dat gaat doen voor ons koor.”

Een grote droom

Jan Willem vertelt over de grote droom van de groep: “We hebben het er altijd over dat we graag een bus willen kopen zodat we niet meer met allemaal auto’s hoeven komen.” En op het gebied van optredens? “Ja, Zwarte Cross lijkt ons fantastisch om daar een keer te mogen optreden. Want op poppodia zoals een Paradiso hebben we al gestaan.” “Dus met een eigen tourbus naar Zwarte Cross zou geweldig zijn.”

Benieuwd naar de auditie van de Boezem Boys? Kijk aflevering 2 van 'Zing!' nu op NPO Start.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Sander van der Veen

--:--