Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marco Batenburg: 'Als de kerk je roept, moet je ja zeggen'

PKN-preses in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Dominee Marco Batenburg staat van nature niet zo graag in de spotlights. Toch zijn er normaal gesproken op zondag vele ogen op hem gericht. De predikant was nog maar kort lid van synode van de PKN, toen hij de vraag kreeg of hij preses wilde worden. In Onderweg (EO) gaat Elsbeth Gruteke een uur lang met hem in gesprek over zijn werk, geloof en leven.

Deel:

"Als je door de kerk geroepen wordt moet je ja zeggen," vertelt ds. Marco Batenburg aan Elsbeth Gruteke. Hij is nu in een bijzondere tijd preses van de Protestantse Kerk in Nederland. Dat de kerken door Corona maanden leeg zouden zijn, had hij van tevoren natuurlijk ook niet kunnen weten. Vanaf 1 juni mogen de kerken weer mondjesmaat open.

'Veel regels voor kerkdiensten'

"We snakken naar terugkeer," zegt hij hierover. Maar de samenkomsten moeten aan behoorlijk wat regels voldoen. "Ons kerk-zijn is gemankeerd, maar wij kunnen niet zomaar onze eigen weg gaan. We moeten zorgvuldig zijn," vindt Batenburg. "Stel je voor dat er mensen ziek worden; dat kan als een boemerang naar je terugkomen. Dat moet je als kerk niet willen."

Lees ook: Ds. Marco Batenburg nieuwe preses Protestantse Kerk
Lees ook: Ds. Marco Batenburg nieuwe preses Protestantse Kerk

Marco Batenburg groeide op in Sliedrecht. Hij studeerde kort wiskunde in Delft, maar ging daarna theologie studeren in Utrecht. Batenburg werd gemeentepredikant in Zalk en later in Waddinxveen. Momenteel werkt hij parttime voor de Sint Janskerk in Gouda. In tegenstelling tot veel andere kerken in Nederland zit deze kerk elke zondag bomvol zit.

Er klonk ook kritiek: een man, en dan ook nog eens uit de behoudende hoek...

Toen Batenburg werd gekozen als preses, klonk er ook kritiek. Hij is immers een man en komt ook nog eens uit de behoudende hoek, de Gereformeerde Bond. "Het voelt ongemakkelijk, maar je kunt niet echt wat terugzeggen," zegt de predikant daarover. "Beoordeel me maar op hoe ik het doe. Ik zit hier voor het geheel. Ik zit hier niet voor mijn eigen achterland. De kerk is van Christus en daar wil ik ook dienstbaar aan zijn."

Onderweg: PKN-preses Marco Batenburg

In het EO-programma Onderweg spreekt Elsbeth Gruteke met inspirerende Nederlanders over hun levensweg, passie, geloof en twijfel. Deze keer interviewt ze ds. Marco Batenburg, preses van de Protestantse Kerk in Nederland. 

Zaterdag 30 mei, 22.00 uur, NPO Radio 5

--:--