Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mariecke van den Berg besloot 'steengoede feminist' te worden

Hoogleraar Feminisme en Christendom in 'Onderweg'

Deel:

Mariecke van den Berg is de kersverse hoogleraar Feminisme en Christendom aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Ze is er met haar 37 jaar vroeg bij, want de gemiddelde hoogleraar is een stuk ouder. Is er in de kerk ruimte voor een feministische blik? In Onderweg (EO) is Elsbeth Gruteke een uur lang met haar in gesprek over haar werk, geloof en leven.

Mariecke mengt zich graag in discussies over de vraag wie er in onze samenleving en onze kerken bestaansrecht hebben, wie gehoord mogen worden, en wiens perspectief meetelt. Zo werpt ze de vraag op of er in de kerk ruimte is voor een feministische blik, en om de Bijbel te lezen door de ogen van homo’s en lesbiennes. Grote vragen die aan bod zullen komen in dit gesprek. 

Gelovige tiener

In Onderweg vertelt Mariecke van den Berg over haar jeugd in Emmeloord. Als haar ouders niet meer naar de PKN gaan, besluit ze als tiener zelf om naar de Nederlands-gereformeerde kerk te gaan. Ze is op jonge leeftijd al serieus met geloof bezig en wil zelfs predikant worden. Het feit dat ze lesbisch is, is in de kerk niet echt een probleem. Dat verandert later als ze bij een evangelische studentenvereniging gaat. 

'Kerk als oefentuin'

"Ik ging toen een beetje terug de kast in," blikt ze terug op die periode. Omdat ze grote moeite heeft met de manier waarop haar christelijke omgeving en haar kerk omgaan met homoseksualiteit, besluit ze zich uit te schrijven uit de nederlands-gereformeerde kerk. "Ik maakte het uit met de kerk," vertelt ze. "Als ik geen predikant mag worden word ik een steengoede feminist," denkt Mariecke in die tijd.

Na jaren kwam ik terug bij mijn oude kerk 

Na een lang proces besluit ze zich na jaren toch weer aan te sluiten bij haar oude kerk. Daar komt namelijk meer ruimte voor LHBT’ers. Tegenwoordig is Mariecke in diezelfde kerk ouderling. "Gemeenschap is misschien wel belangrijker dan geloof," vindt ze. "Een oefentuin hoe de samenleving kan zijn, zo zie ik de kerk wel een beetje." 

Onderweg: Mariecke van den Berg

Zaterdag 24 oktober, 22.00 uur, NPO Radio 5 

--:--