Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marieke Schouten groeide op in Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland

'Het frustreert me dat mensen zo lang in onzekerheid zitten'

Deel:

In de nieuwste aflevering van de EO-podcast ZOUT! gaat psycholoog Marieke Meijer langs bij Marieke Schouten. Zij groeide op in een gezin met acht broers en vier zussen in de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland. Marieke zag veel kerkleden worstelen met de vraag of ze ‘behouden zouden worden’. Hoewel strikt, was het een warme omgeving. 

De ontmoeting vindt plaats in leefgemeenschap Bethanië in Amerongen. Daar werkt Marieke als diaconaal werker. Marieke Schouten groeide op in een klassieke oud-gereformeerde gemeente in Nederland. "Vrouwen mogen bijvoorbeeld niet in het wit trouwen, want wit is de kleur van reinheid. En rein ben je niet." Volgens Marieke Schouten ontstaat er bij veel kerkleden een machteloos gevoel omdat er een duidelijke bekering moet plaatsvinden, maar zo’n bekering is vervolgens iets dat je niet zelf kunt bereiken. Zo’n bekering moet van God komen. “Dat vind ik heel ingewikkeld. Aan de ene kant is het God die zoekt, maar als je eenmaal zoekt, dan komt die zoektocht van God.” 

Avondmaal

Tijdens een avondmaalsdienst durven veel kerkleden niet de stap te zetten om naar voren te lopen. Het meerendeel neemt niet deel aan het Heilig Avondmaal, omdat zij anders zichzelf een oordeel eten en drinken. “Toch hangt er wel een heilige sfeer rondom het avondmaal. Als kind wist ik altijd dat God bestaat en dat ik hem ooit ga ontmoeten. Maar ik had niet het gevoel dat ik geliefd was. Ik vind het frustrerend dat mensen zo lang in onzekerheid zitten of ze er wel bij mogen horen.”

Diversiteit in christendom

Marieke groeide op en ging naar de Christelijke Hogeschool in Ede om sociaal werk en theologie te studeren. Daar ontdekte ze de enorme variatie in christelijk Nederland. Dat creëerde verwarring maar ook verbreding van haar Godsbeeld. Hoe viel de heilige en ontzagwekkende God uit haar jeugd te rijmen met de persoonlijke relatie die Jezus met zijn leerlingen heeft? Als je vooral moet wachten tot God je roept, waarom gaan er dan ook zoveel teksten over hoe je met God leeft?  

Tijdens haar studie ontdekte Marieke de enorme variatie in christelijk Nederland

En wat doet het met mensen als ze vooral leren hoe heilig God is en als ze de roep van God niet horen waardoor ze niet eens aan het avondmaal mogen? Marieke heeft zelf inmiddels gekozen voor een andere kerk en werkt als diaconaal werker in leefgemeenschap Bethanië in Amerongen. "Er is nu zoveel meer plezier in mijn leven." Inmiddels is Marieke lid van de PKN (Gereformeerde Bond).

Luister naar het gesprek met Marieke Schouten

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar het gesprek met Marieke Schouten.

--:--