Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marion Lutke: 'Ik ben een sensatiezoekende HSP'

Ze staat op het punt er een boek over te schrijven, en dat is niet voor niets. Marion Lutke (links op de foto) weet wat het is om hoogsensitief te zijn, hoewel het haar even tijd kostte om die waarheid in de ogen te kijken.

Deel:

“Ik kwam erachter toen mijn dochter hoogbegaafd en daarmee hoogsensitief bleek te zijn. Hoogbegaafdheid gaat altijd samen met HSP. ‘Ik snap niet hoe ik toch aan zo’n kind kom’, liet ik mij in die periode aan iemand ontvallen. ‘O, echt niet?’, reageerde die ander. Dat was het begin van mijn eigen zoektocht.”  

'Hoe meer ik tegenstribbelde, hoe verder ik bij mezelf vandaan raakte'

Een zoektocht tegen wil en dank, want Marion wilde helemaal niet hoogsensitief zijn. “Ik was stoer en sterk, een doorzetter die veel werk kon verzetten. Die eigenschappen pasten in mijn beleving helemaal niet bij kwetsbaarheid en het niet kunnen handelen van een teveel aan prikkels. Maar hoe meer ik tegenstribbelde, hoe verder ik bij mezelf vandaan raakte. Ik moest mijn hoogsensitiviteit gaan accepteren.”

Uit het hart

Dat lukte, en hoe! Inmiddels runt Marion zowel haar eigen coachings- en trainingsbedrijf lutkecct.nl als gahetdoen.nl dat ze met oud-EO-collega Wilma Kruijt oprichtte. Twee ondernemingen waarin hoogsensitiviteit een veelbesproken thema is. Marion: “Ik merkte dat er in de christelijke wereld bijna niets over hoogsensitiviteit te vinden is, maar ben ervan overtuigd geraakt dat wij HSP’s (hoogsensitieve personen) niet voor niets in een tijd staan waarin veel mensen vanuit hun hoofd leven. Er is ongelooflijk veel behoefte om vanuit het hart te leven, maar er zijn zo weinig mensen die het aandurven. God zegt in de Bijbel dat het Hem gaat om het hart. HSP’s zijn daar bij uitstek goed in.”

'O ja, ik had eerder op moeten stappen'

Daarvoor is het volgens Marion belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. "Ik herken mezelf vooral als High Sensation Seeker (HSS), een variant op de HSP. Dat betekent dat ik veel aankan, ineens intens moe ben en het even helemaal niet meer zie zitten, om vervolgens bij te komen en te denken: nu wordt het toch wel weer eens tijd om iets mee te maken en er weer vol voor te gaan. Ik ben de sensatiezoekende HSP die op een verjaardag nog een paar uurtjes doorgaat waar de rustzoeker al zou afhaken, en de volgende dag ontdekt: o ja, ik had eerder op moeten stappen. Daar balans in vinden en accepteren dat niet altijd alles kan en lukt, was voor mij het meest lastig. Maar hoe meer ik ernaar ging leven, hoe beter ik voor mezelf leerde zorgen en daarmee ruimte gaf aan de mooie kanten van hoogsensitiviteit. Vergelijk het met een atleet. Om te schitteren moet hij veel laten. Een offer dat hij brengt om zijn talent in te kunnen zetten. Dát ervaren is een geweldige gewaarwording, zowel voor mezelf als voor de mensen om mij heen.”     

Tekst: Esther van Lunteren

--:--