Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marleen Schoonderwoerd: ‘Ik wil niet in angst blijven leven’

Wat doe je wanneer je een beslissing moet maken en geen idee hebt wat de toekomst zal brengen? Marleen Schoonderwoerd is docent Theologie aan hogeschool Windesheim en supervisor. Onlangs is ze gescheiden. Ze ontleent kracht aan een bijzonder gebed van George Appleton.

Deel:

Marleen stuitte zo’n twintig jaar geleden op ‘Het gebed voor kracht en moed’. “Het is een van die gebeden die met mij meereist. Niet dat ik er dagelijks naar kijk, maar op bepaalde momenten pak ik het erbij. We hebben allemaal wel situaties in ons leven dat je iets moet loslaten of daarover twijfelt. Dat er een onbekende toekomst is. Daar kan veel angst bij komen kijken. Dit gebed helpt mij dan, het maakt me bereid om onbekende wegen in te slaan.”

Gebed om kracht en moed, George Appleton

Leven vanuit vertrouwen

“Op dit moment resoneert het gebed bij mij omdat mijn man en ik eind vorig jaar besloten om uit elkaar te gaan. Dat is echt een onbekende weg. En zo’n beslissing neem je niet zomaar. Er komen dan veel angsten en vragen omhoog. Wat zullen anderen zeggen? Is het wel goed? Hoe gaat de toekomst eruitzien? Kan ik het wel alleen? Dit gebed gaat daarin met me mee. Ik wil niet in angst blijven leven of vanuit angst vasthouden aan wat bekend en vertrouwd is. Ik wil leven vanuit vertrouwen op de altijd-gidsende, altijd-liefhebbende God.”

Niet het eindpunt

Marleen probeert met regelmaat ruimte te maken voor gebed. “Voor mij is bidden georiënteerd blijven op de werkelijkheid van God. We zijn niet bedoeld voor het donker of de chaos, dat is niet waar God ons wil hebben uiteindelijk. Misschien moeten we er wel doorheen, maar ik hoop erop dat dit niet het eindpunt zal zijn. Bidden helpt mij om me niet te laten leiden door angst, maar in vertrouwen te leven.”

George Appleton

De Engelse George Appleton was een bisschop in de Anglicaanse kerk. Hij werkte onder meer jarenlang in Birma, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hij stelde The Oxford Book of Prayer samen, een rijke verzameling van meer dan 1100 gebeden uit verschillende tradities. Hij schreef hier ook zelf gebeden voor, waaronder ‘Het gebed voor kracht en moed’.

Foto Marleen: Erik Kottier

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--