Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martijn Provily: 'Verdriet in ogen van mensen raakt me'

Portret nieuwe directeur Mercy Ships Holland

Deel:

Mercy Ships Holland heeft een nieuwe directeur. Na eerdere leidinggevende functies in de maritieme sector gaat Martijn Provily met veel gedrevenheid aan de slag bij deze organisatie die de allerarmsten medische hulp biedt op ziekenhuisschepen. “Ik wil verbindend leidinggeven, en koppel dat aan een kleine dosis eigenwijsheid.”

“Zeven jaar geleden was ik op Opwekking, toen mijn 16-jarige dochter enthousiast kwam aanlopen. Ze was bij een stand geweest en zou na haar opleiding mee gaan varen op de Africa Mercy. Ik ging toen beseffen dat de organisatie op een heel bijzondere manier laat zien wie Christus is, zonder iemand met woorden het evangelie op te dringen. Jaren later sprak ik in Noorwegen zelf met mensen van Mercy Ships en groeide het verlangen om mijn talenten op deze manier in te zetten, totdat deze vacature voorbijkwam.”

Welke ‘koers’ ga je varen?
“Het belangrijkste is dat onze missie blijft om – naar het bevel van Jezus – hoop en genezing te brengen aan de armen, en hen nooit uit beeld te verliezen. Daarbij bouw ik dankbaar voort op het goede werk van mijn voorgangster Marianne Huurman.”

Wie is Martijn Provily van Mercy Ships?

• 47 jaar
• Studeerde International Business & Languages aan de Hogeschool Rotterdam
• Was commercieel en operationeel directeur en manager bij diverse maritieme bedrijven
• Was bedrijfsadviseur, onder meer in bedrijfsstrategie en bij overnames
• Sinds 6 september algemeen directeur van Mercy Ships Holland

Wat ontroert je?
“Andermans verdriet of pijn. Bij deze vraag denk ik aan ‘Een vriend zien huilen’ van Herman van Veen – een vertaling van een lied van Jacques Brel. In een documentaire over Mercy Ships bij National Geographic trof me de blik van wachtende mensen bij het ziekenhuisschip. De rij was lang en er stonden ook mensen met aandoeningen die Mercy Ships helaas niet kan verhelpen. Ook het verdriet in de ogen van de man die patiënten moest selecteren, raakte me.”

Met wie zou je een dagje willen ruilen?
“Ik blijf liever mezelf, maar wil best een dagje meelopen met informateur Johan Remkes. Hoe kan het toch dat politieke leiders – mensen met een voorbeeldfunctie – zo veel moeite hebben om dat voorbeeld te geven? Maar misschien ben ik meer ondernemer dan politicus. Ik ben gewend om een probleem ‘bij de kop te pakken’ en op te lossen.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Dat zou de Bijbel zijn, maar die is samengesteld uit meerdere boeken. In Zacharia staat zo mooi beschreven hoe deze profeet de Israëlieten aanspoort om Gods huis te bouwen, zodat Hij weer onder hen kan wonen. Ook wij moeten in ons leven aan dat huis, onszelf, bouwen. Als we Jezus echt willen navolgen, moeten we daar energie in steken en bewuste keuzes maken.”

Ik wil best een dagje meelopen met informateur Johan Remkes

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Deze zomer las ik over de verloren zoon, de oudste zoon en de vader in Eindelijk thuis van Henri Nouwen. Hij roept zijn lezers zo mooi op om op Jezus te gaan lijken. Dat doet hij aan de hand van de bekende gelijkenis, die hij belicht vanuit deze drie personen.”

Wat is het mooiste plekje op aarde?
“Ik trek graag door de bergen, van hut naar hut. Als ik op een bergtop sta, ervaar ik veel rust en ruimte. Bijzonder dat er – althans in Europa – op de top altijd een kruis staat, wat me doet beseffen dat God echt overal is.”

Geschreven door

Bart van Delen

--:--