Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martine ten Klooster neemt afscheid van de NPO Radio 2-nacht

De EO-presentator blijft elke zondagmiddag te horen op NPO Radio 2

Vier jaar lang reisde Martine ten Klooster in de nacht van vrijdag op zaterdag met allerlei mensen mee: vroege vogels, wakkerliggers, harde werkers... Ze kwamen allemaal voorbij in 'Martine in de morgen'. Op zaterdag 23 december is de laatste uitzending van het EO/NPO Radio 2-programma te horen. "Ik ga de nacht verlaten, maar neem zéker geen afscheid van radio!"

Deel:

In 2019 begon Ten Klooster met haar radioprogramma in de nacht van NPO Radio 2. Toen nog onder de naam Holy Hits; elke zaterdag van 4.00-6.00 uur. "In eerste instantie namen we het programma op", vertelt Martine. "Maar in 2020 besloten we het programma live te gaan maken. Dat was een goede stap, want zo konden we écht een connectie maken met de luisteraars. En dat is in mijn ogen precies waar nachtradio om draait."

Trouwe luisteraars uitzwaaien

"In de afgelopen jaren heb ik zoveel plezier beleefd met alle mensen die óók werken in de nacht. Chauffeurs, medewerkers van de meldkamer van NS, krantenbezorgers, bakkers, boeren, mensen die op de markt werken... Al die mensen werken wel twintig keer zo hard als ik; daar heb ik zoveel respect voor!

We hebben ook luisteraars vanuit het buitenland. Ik weet bijvoorbeeld dat er elke week iemand luistert vanuit Nairobi. En zo zijn er ook Nederlanders die in Australië wonen en graag naar Nederlandse radio willen luisteren.

Ik geniet enorm van deze 'vrienden van de radio'. Soms zetten ze zelfs een wekker. Dat vind ik echt heel, heel, heel bijzonder. In positieve zin! Al die trouwe luisteraars ga ik zaterdag - met een beetje pijn in mijn hart - uitzwaaien."

Martine ten Klooster in de oude studio van NPO Radio 2
Martine in de studio van NPO Radio 2.

'Zware zaterdagochtendwekker'

"Naast deze vaste club luisteraars, sprak ik in Martine in de morgen ook mensen die incidenteel luisterden. Bijvoorbeeld omdat ze iemand van het vliegveld moesten halen of naar een verre voetbalwedstrijd moesten reizen. Mensen die voor hun gevoel een zware zaterdagochtendwekker hadden. En natuurlijk mensen die nog niet sliepen; voor wie het nog vrijdag was."

'Hoe gaat híj deze zaterdag in?'

Martine is even stil voordat haar een herinnering te binnen schiet. "Ik sprak in de nacht een keer met een begrafenisondernemer. Hij had die avond ervoor gehoord dat hij iemand moest begraven en zou die zaterdag alle nodige voorbereidingen verzorgen. Dat zette me stil bij de vraag: 'Hoe gaat híj deze zaterdag nu in?'."

"Een andere beller die mij is bijgebleven, is iemand die in een boekhandel werkte. Daar was het overdag zo druk, dat hij om 4.00 uur opstond voor de administratie." 

Martine ten Klooster - Kerst in Martine in de morgen
Martine tijdens een van de kerstuitzendingen van 'Martine in de morgen'.

'Diverser dan elke andere dag'

Na een paar jaar kreeg Martine in de morgen een uurtje extra zendtijd. "In dat laatste uurtje - van 6.00 tot 7.00 uur - kwamen er best wat luisteraars bij. Rond half 7 deden we daarom een rondje ‘Wat ga je doen vandaag?’. Weet je: op zaterdag radiomaken is extra leuk, want de plannen zijn diverser dan op welke dag ook. We spraken verhuizers, vogelspotters, iemand van een jagersvereniging, iemand die met poppen op een poppenmarkt stond. Om 6.30 uur stapte ik als het ware binnen in de voorbereiding van de dag. En elke week genoten we in de studio weer van alles wat er binnenkwam!"

Partypooper

Is er ook iets dat Martine niét gaat missen aan radiomaken in de nacht? "Ja", blijkt het antwoord. "Ik ga niet missen dat ik alle feestjes mis op vrijdag. Ik ben al vier jaar lang de party pooper. Bruiloften, grote feestjes, kleine feestjes... Op vrijdagavond moest ik gewoon op tijd slapen. Ik probeerde vaak rond 20.30/21.00 uur naar bed te gaan.

Ik vind het belangrijk om fris te zijn als ik mijn programma maak. En ik dacht: ‘De mensen voor wie ik het doe, zitten in hetzelfde schuitje.' Daar heb ik oprecht zo veel bewondering voor gekregen!'"

Martine ten Klooster met de button 'Held van de nacht' - Martine in de morgen
Martine poseert met de button 'Held van de nacht'.

Mooie herinneringen

Aan ruim 200 keer Martine in de morgen houdt Martine een heleboel mooie herinneringen over. "Een aantal van die herinneringen noemde ik al. Maar ik moet ook denken aan een gesprek met een vrouw die kort daarvoor een nieuwe nier had gekregen. Ze was aan het revalideren en kon niet slapen. Ze was nog heel ziek, maar ook ontzettend blij. Dat leverde een mooi gesprek op.

Wat ik ook geweldig vind aan Martine in de morgen, is de ruimte voor onbekendere liedjes. Zo kon ik in de nacht bijvoorbeeld muziek draaien van de dochter van Donna Summer. Zij zit in de band JohnnySwim; een alternatieve relipop-band. Ook kon ik hier het nummer laten horen dat Switchfoot samen met OneRepublic heeft gemaakt. Ik vind het leuk om dat soort pareltjes op te zoeken en te delen."

Martine in de middag

Hoewel Martine na 23 december niet meer te horen is in de nacht van NPO Radio 2, blijft ze met veel plezier radiomaken. "Je hoort mij elke zondagmiddag gewoon nog op zender met Martine in de middag." 

Blijven luisteren naar Martine ten Klooster?

Dat kan! Zet jouw radio elke zondagmiddag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2 en geniet van 'Martine in de middag'. 

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--