Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Martine ten Klooster: ‘Op Spitsbergen ving ik een grote kabeljauw’

Hoe kookt de EO-radiopresentator op vakantie?

Het liefst gaat EO-radiopresentator Martine ten Klooster de natuur in, om te kamperen én te hiken. “Ik vind het heerlijk om buiten te zijn.”

Deel:

Wat zijn jouw kookgewoontes op vakantie?
“Wanneer ik een paar dagen ga hiken, neem ik een backpack mee. In die tas past relatief weinig, daarom moet alles wat ik meeneem zo klein mogelijk zijn. Ik heb een opvouwbaar pitje, een klein gasbusje en een kannetje dat je op het pitje kunt klikken. Dit kannetje is je pan en bord ineen. Dat is alles wat je nodig hebt om je eten warm te maken.

Martine-1375
Credits: Moon Jansen.

Het eten voor de wandelingen bereid ik voor in Nederland. Ga ik vijf dagen hiken, dan maak ik alvast vijf keer ontbijt klaar (zie recept). De ingrediënten stop ik in afsluitbare zakjes. Voor het avondeten koop ik eiwitrijke avondmaaltijden in een zakje. Je hoeft aan dat zakje alleen nog maar water toe te voegen. Dit haal ik uit de rivier en giet ik– nadat het gekookt heeft – in het zakje.

Welk succesverhaal heb je meegemaakt op het gebied van koken?
“Op Spitsbergen – een eiland bij Noorwegen – heb ik een grote kabeljauw gevangen. Die heb ik klaargemaakt op de camping en uitgedeeld aan anderen. Het leuke is dat je op zo’n moment ook contact maakt met de mensen om je heen. We staan niet twee weken naast dezelfde mensen. Als ik mensen ontmoet, is dat vaak voor korte duur, omdat iedereen weer snel verder trekt. Toch is het leuk als mensen even komen kletsen tijdens het vissen.”

Welke eetverrassing heb je meegemaakt?
“Op vakantie in Costa Rica kon ik de menukaart – in het Spaans geschreven – niet lezen. Die vakantie heb ik drie avonden een koud recept besteld. Dat vond ik zó erg, want ik houd heel erg van warm avondeten. Nu kan ik erom lachen, maar toen was ik er echt verdrietig van.”

Wat zijn je plannen voor deze vakantie?
“Ik hoop dat het lukt om naar Noorwegen te gaan, waar ik dan waarschijnlijk lekker met de tent de bergen in trek. Al vind ik alles goed, zolang ik maar met de tent weg kan.”

Martine-1356
Credits: Moon Jansen.

Havermout voor onderweg (1 persoon)

Dit is een ontbijtrecept voor lange tochten. Het zorgt voor een flinke dosis energie, weegt weinig en is zo klaargemaakt. Het enige wat je op je reislocatie zelf nog moet doen, is water toevoegen. Heb je helemaal geen tijd of verwacht je regen in de ochtend, dan kun je ’s avonds alvast water koken en bewaren in een goede thermosfles.

Thuis
Ingrediënten:

  • 30 gram melkpoeder (half zakje Campina Elk of een schep Nestlé Nido)
  • 40 gram grove havermout
  • handje energietoevoegingen: noten, bessen, suiker, rozijnen, chocoladebrokken
  • handje smaaktoevoegingen naar wens, zoals kokosrasp, kaneel, anijspoeder

Bereiden:
Stop alles in een hersluitbaar zakje.

Onderweg

  • Kook 400 milliliter water.
  • Voeg de inhoud van het zakje toe aan het water en laat het al roerend een beetje dik worden. Eet smakelijk!
Martine-1356
Credits: Moon Jansen.

Beeld: Moon Jansen

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--