Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meezingen in het Hallelujakoor met 500 leden?

‘Er doen zelfs hele families mee!’

Met vijfhonderd mensen tegelijk christelijke liederen zingen: het kan bij het Hallelujakoor. De repetities zijn in diverse plaatsen in het land en iedereen die van geestelijke liederen houdt, mag zich opgeven om mee te zingen. Vanaf december 2021 geeft het koor vijf concerten door Nederland. “Samen vormen we één grote familie.”

Deel:

Vijf jaar geleden zette organist Peter Wildeman, samen met dirigent en organist Martin Zonnenberg, het Reformatiekoor op om de Reformatie te herdenken. “Na vier jaar zei Martin: ‘We hebben nu die Reformatie wel herdacht,’” vertelt Peter. “Maar de leden wilden blijven zingen, dus hebben we het Hallelujakoor opgezet.”

Eén grote familie

“De koorleden vormen een gemêleerd gezelschap,” gaat Peter verder. “Het grootste deel is 40-plus, maar er zitten ook jongeren bij, en veel gepensioneerden. Samen vormen we één grote familie. Er doen zelfs hele families mee!”

Marita Dekker, organisator van het Hallelujakoor, vult aan dat het grote aantal leden het koor uniek maakt. “Zo’n koor vind je bijna nergens. Als organisator word ik er blij van. Ik zie mensen zó genieten, dat ik er zelf ook ontroerd van raak.”

'Voor ieder wat wils'

Martin Zonnenberg is dirigent van het Hallelujakoor en heeft de muziek uitgezocht die de koorleden vanaf december ten gehore gaan brengen. “Martin weet wat de doelgroep van ons koor aanspreekt door zijn ervaring als componist en zijn medewerking aan Nederland Zingt,” legt Peter uit. “We zingen voor ieder wat wils, zoals ‘Lichtstad met uw paarlen poorten’, Psalm 42 en nummers van Sela. De liederen verbinden, er ontstaan vriendschappen. Ze doen iets met je.”

Lees ook: Nieuw gezamenlijk pinksterlied: 'Zo zingt mijn ziel'
Lees ook: Nieuw gezamenlijk pinksterlied: 'Zo zingt mijn ziel'

Grote kerken

Ook Marita is enthousiast over de liederen. “Ik hoop dat koorleden en luisteraars geraakt worden tijdens de concerten. Het is mooi om op deze manier het evangelie onder de mensen te brengen.” Peter: “Wat mensen ook raakt, is dat we concerten geven in grote, oude kerken. Dat spreekt meer aan dan stoffige gebouwen. En het is praktisch: deze kerken zijn groot genoeg en staan verspreid door het land.”

Peter, hoe is het voor jou om zo’n groot koor te begeleiden?
“Geweldig! Ik kan er helemaal mijn ei in kwijt. Ook omdat ik op zulke mooie orgels speel natuurlijk. Wel moet ik meer regis­treren dan bij een klein koor.” Lachend: “Ik trek veel aan die knoppen, het is harder werken.”

Zingen op de Olijfberg

In mei 2022 gaat het Hallelujakoor op Israëlreis, waar leden zich al voor kunnen opgeven. Peter: “In Jeruzalem is ons hoofdoptreden, in de Augusta Victoria Kerk op de Olijfberg. Verder zingen we op andere Bijbelse plaatsen, zoals bij het Meer van Galilea. Via de concertlocaties volgen we de voetsporen van Jezus.”

Dagje uit

Voor de concerten in Nederland zijn er in elf plaatsen in het land repetities. Op elke locatie repeteert het ‘regiokoor’ drie keer. Daarna is er een generale repetitie in Amersfoort met alle koorleden bij elkaar. “Alle repetitiedata zijn bekend,” zegt Marita. “Dus koorleden kunnen er in de agenda rekening mee houden.” “En,” vult Peter aan, “met de vijf concerten kun je er dagjes uit van maken.”

Ook meedoen?

Belangstellenden kunnen zich opgeven tot eind september. Het aantal beschikbare plaatsen is beperkt.

Tekst: Anouk van de Schootbrugge

--:--