Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Melkmeisje' in nieuw seizoen 'Het geheim van de meester'

Het licht in Vermeers werk; dinsdag 20.30 uur, NPO 2

Deel:

Een vierkoppig team reconstrueert in het nieuwe seizoen van Het geheim van de meester (AVROTROS) beroemde schilderijen. In de eerste aflevering bootsen ze 'Het Melkmeisje' van Vermeer na. Deze Hollandse meester staat bekend om zijn bijzondere gebruik van licht in zijn schilderijen. 

Het team bestaat in dit seizoen van Het geheim van de meester uit kunstenaar Lisa Wiersma, wetenschapshistoricus Thijs Hagendijk, restaurator Michel van de Laar en materiaaldeskundige Joris Dik. De vier ontdekken in het Melkmeise van Johannes Vermeer (1632-1675) een handig perspectief, maar ook een verdwenen wasmand. Het licht in Vermeers werk is heel bijzonder. Ook dat proberen de teamleden na te bootsen.

Melkmeisje Vermeer Het geheim van de meester
In 'Het geheim van de meester' zet het team alles op alles om precies te doen wat Vermeer deed. Credits: AVROTROS .

Het team werkt met de modernste technieken om de oorsprong en samenstelling van materialen en pigmenten uit het tijdperk van Johannes Vermeer te achterhalen en te reconstrueren. Ook onderzoeken ze het levensverhaal van deze beroemde schilder en de tijd waarin hij leefde. Ze zetten alles op alles om alles precies zo te doen als de oude meester. 

Hoe de wasmand uit Vermeers schilderij verdween

Het Rijksmuseum en het Mauritshuis hebben recent onderzoek gedaan naar Vermeers werk. Op basis hiervan doorloopt kunstschilder en onderzoeker Lisa Wiersma alle stappen die Johannes Vermeer ooit ook doorliep. Daarbij snapt ze ineens heel goed waarom de wasmand uit de onderliggende schets van 'Het Melkmeisje' het uiteindelijke schilderij niet heeft gehaald.

Het geheim van de meester: 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer

In dit vierde seizoen van Het geheim van de meester reconstrueert het team deze acht werken: 'Het Melkmeisje' van Johannes Vermeer, 'Vaas met bloemen' van Rachel Ruysch, Amo te, ama me van Lourens Alma-Tadema, Trompe-l'oeil stilleven' van Samuel van Hoogstraten, 'De toren van Babel' van Pieter Bruegel I (de oude), 'De Piskijker' van Jan Steen en 'Le couple à la maison van Corneille en Vrouw in profiel, voor zonnebloemen van Van Gogh' van Isaac Israëls. 

Vanaf 26 januari, 20.30 uur, NPO 2 

Beeld: AVROTROS 

Kijk 'Het geheim van de meester' hier terug

--:--