Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze tips leg je Pinksteren uit aan kinderen

Gespreksvragen, werkvormen en muziek

Vlammen op de hoofden van Jezus’ leerlingen, verschillende talen en de uitstorting van de heilige Geest. Hoe leg je Pinksteren uit aan je kind? Eva helpt je met gespreksvragen, werkvormen en meer!

Deel:

‘Mama, wat is Pinksteren?’ Je dochter kijkt je vragend aan. Je probeert een goed antwoord te formuleren. Als je er zelf genoeg over weet, leg je uit dat we met Pinksteren vieren dat de heilige Geest kwam en de leerlingen van Jezus aan iedereen over Hem gingen vertellen. Voor je het weet, mengt je zoon zich ook in het gesprek. ‘Maar wat doet de Heilige Geest dan?’

Het is niet gek als je even met de mond vol tanden staat. Hoe leg je al die verschillende feesten op een begrijpelijke manier uit aan je kind? Wellicht komen jouw kinderen niet direct met zulke vragen op de proppen als de kinderen uit het voorbeeld. Toch is het waardevol om je kinderen te leren wat we met Pinksteren precies vieren en op jonge leeftijd het gesprek over geloof aan te gaan. En misschien steek je er zelf ook nog wat van op!

Ben je dól op jouw kinderen, maar is opvoeden soms best een uitdaging?

Je bent niet de enige! In de tweewekelijkse 'Opgroeien & Gezin'-nieuwsbrief lees je eerlijke verhalen over opgroeien en opvoeden. Meld je nu aan.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Wat vieren we met Pinksteren?

Met Pinksteren vieren we de 'uitstorting' van de heilige Geest die tien dagen na Hemelvaartsdag plaatsvond. Vlak voordat Jezus terug naar de hemel ging, had Hij Zijn leerlingen beloofd dat Hij hen niet alleen zou achterlaten. Hij zou de ‘Trooster’ sturen en ze zouden de kracht van de heilige Geest krijgen. En die kwam letterlijk aanwaaien. Toen de twaalf leerlingen van Jezus bij elkaar waren, begon het te waaien en verschenen er vlammen boven hun hoofden. Ze raakten vervuld van Gods Geest en begonnen in vreemde talen te spreken. Zo konden ze Gods boodschap vertellen aan iedereen in Jeruzalem. Er waren op dat moment namelijk veel Joden in de stad met verschillende moedertalen. Door Gods Geest kon iedereen de woorden van de apostelen verstaan. Op die dag werden er zo’n drieduizend mensen overtuigd van Gods genade en lieten zich dopen. De eerste opwekking had plaatsgevonden.

Het uitgebreide Pinksterverhaal is te lezen in Handelingen 2.

Het werk van de heilige Geest

De heilige Geest was niet alleen in het boek Handelingen aanwezig, Hij is dat nog steeds. Als we het hebben over het werk van de heilige Geest, wordt dat vaak gesymboliseerd door vuur en wind. Maar we kunnen de heilige Geest aan nog veel meer dingen herkennen: denk bijvoorbeeld aan allerlei mooie eigenschappen die we kennen als de vruchten van de heilige Geest. De Geest laat ons in de spiegel kijken en geeft ons kracht om te geloven, hij is een ‘Trooster’. Daarnaast kunnen we de Geest ervaren als we kracht, wijsheid, inzicht of steun ontvangen in specifieke situaties, en krijgen we een verlangen om anderen te vertellen over het goede nieuws.

Het begin van de kerk

Pinksteren wordt ook wel gezien als de start van de christelijke kerk. De drieduizend mensen die zich bekeerden, vormden samen de eerste gemeente. Samen deelden ze al hun bezittingen en bleven ze getuigen van Jezus’ opstanding naar de mensen om hen heen.

Pinksteren vieren met je kinderen

Maar hoe leg je nou concreet uit aan je kinderen wat Pinksteren betekent en wat de heilige Geest doet? Hier een paar tips voor werkvormen, liedjes en gespreksvragen.

Lees het verhaal van Pinksteren uit Handelingen 2 of uit een kinderbijbel. Probeer daarna een gesprekje aan te knopen. Het kan handig zijn om voor jezelf de antwoorden op deze vragen vooraf te bedenken, zodat je het makkelijker kan uitleggen als je kinderen het niet weten.

Bedenk dat iedere leeftijd verschil maakt voor de belevingswereld van een kind. Voor jonge kinderen is het al heel wat om te leren wat er met Pinksteren en Hemelvaart gebeurde en wat de Heilige Geest doet. Oudere kinderen snappen beter ‘waarom’ en kunnen daardoor de link leggen naar nu, en de boodschap toepassen.

Gespreksvragen:

  1. Wat gebeurde er met Hemelvaart?
  2. Waarom ging Jezus naar de hemel?

Sla van Hemelvaart de brug naar Pinksteren. Hierdoor zullen ze beide dingen aan elkaar verbinden.

  1. Wat vieren we met Pinksteren?
  2. Wat gebeurde er met de leerlingen van Jezus tijdens het Pinksterfeest? (En waar stonden de wind en het vuur symbool voor?)
  3. Wat deden de mensen toen Jezus’ leerlingen in allemaal verschillende talen gingen praten?

De Heilige Geest

  1. Waarom is de Heilige Geest gekomen?
  2. Hoe kan je de Heilige Geest herkennen?
  3. Wat doet de Heilige Geest?
  4. Is de Heilige Geest er nu nog? Kan de Heilige Geest ook in jou wonen? (Hoe?)
  5. Op welke manier(en) kun je met God praten? En op welke manieren kan God met jou praten?

Filmpje

Een leuk en toegankelijk filmpje met uitleg over het Pinksterfeest kun je hier bekijken: Uitleg Hemelvaart en Pinsteren, in 1 minuut.  Als je wat meer de tijd hebt en je kinderen een mini-kinderkerkdienst wilt laten beleven, kan je ze ook de Henkie show over Pinksteren laten zien.

Werkvormen

Hoe leg je uit wie de Heilige Geest is en hoe Hij werkt? Met een beetje creativiteit kan je dit op een makkelijke manier illustreren met een werkvorm. Hier een voorbeeld van een leuke werkvorm:

Het werk van de Geest: Vries van tevoren een klein rood hartje in, in een groot ijsblok. Neem het ijsblok en een föhn om de werking van de Geest te illustreren. Vertel een verhaaltje over iemand die altijd boos is, anderen pest of die misschien gesloten, verbitterd of terneergeslagen is. Misschien wel omdat hij erge dingen heeft mee gemaakt of bang is. Laat zien hoe hard het ijsblok is. 
Maar wat gebeurt er nou als de Geest van God in z’n leven komt? Doe de föhn aan en laat de warme wind het ijsblok smelten. Het hart komt weer tevoorschijn! Door het werk van de heilige Geest kan langzaam zo'n hard ijsblok smelten en kan iemand veranderen.

Benieuwd naar meer ideeën en werkvormen voor Pinksteren? Kliederkerk verzon 19 werkvormen Kliederkerk die je met Pinksteren kun doen met je kinderen:

Liedjes om te luisteren:

Geschreven door

Corianne van der Werf

--:--