Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze vijf manieren vier je coronaproof sinterklaas

'Online kunnen Sint en Piet natuurlijk wel kinderen te woord staan'

Minister-president Mark Rutte noemde het afgelopen week al in de persconferentie: dit jaar gaan we coronaproof sinterklaas vieren. Op de kade met je kind zwaaien naar Sinterklaas zat er helaas niet in. Hoe kunnen we dan alsnog op een veilige en leuke manier in de sinterklaassferen komen? Hieronder lees je vijf tips!

Deel:

Wanneer, veel te vroeg, de vraag ‘wanneer gaan we lootjestrekken?’ wordt gesteld weet je hoe laat het is: tijd voor cadeaus, surprises en sinterklaasgedichten! Als je met moeite een kunstwerk in elkaar hebt geknutseld en nog stiekem het rijmwoordenboek hebt geraadpleegd is het tijd voor de volgende vraag: hoe gaan we sinterklaas op afstand met elkaar vieren?

Tour door eigen land

Voor de eerste coronaproof sinterklaas-tip neemt één iemand de leiding. Iemand die geniet van een eindje rijden. Als jullie ver uit elkaar wonen zou je zelfs kunnen spreken over een ‘tour door eigen land’. De groepsleider gaat bij iedereen langs en brengt de surprises met bijbehorende gedichten rond. Natuurlijk kan iedereen het ook zelf naar degene brengen die je hebt getrokken, maar dan is de verrassing eraf. Als één groepsleider de taak op zich neemt blijft de spanning erin zitten.

het is handig om een codewoord af te spreken

Op de grote avond in een kring om beurten de gedichten voorlezen en surprises openmaken zal helaas niet gaan. Daarvoor doet een online programma dienst, zoals Teams. Spreek van tevoren speelregels met elkaar af. Bijvoorbeeld: alleen diegene die zijn surprise uitpakt doet zijn microfoon aan. Dat kan een hoop ruis schelen. Maar de muteknop is natuurlijk geen vereiste, al het gebabbel op de achtergrond kan ook juist sfeer geven.

Pakjesavond per postbode

Heeft er niemand tijd om Nederland door te reizen of zijn jullie eigenlijk niet van de surprises, maar willen jullie elkaar wel graag cadeaus geven? Dat kan zeker! Online cadeautjes uitzoeken en laten bezorgen is ontzettend coronaproof. In plaats van je eigen adres in te voeren tijdens het bestellen, voer je het adres in van degene voor wie het cadeautje is (vaak bestaat die optie al). Tip: het kan handig zijn om een bepaald codewoord met z’n allen af te spreken dat je aan de adressering toevoegt, zodat het duidelijk is dat het om een sinterklaascadeautje gaat en deze niet direct wordt opengemaakt. Bijvoorbeeld: ‘Sinterjan de Vries’, in plaats van, ‘Jan de Vries’. De cadeaus mogen natuurlijk pas op pakjesavond geopend worden.

Online kunnen Sint en Piet natuurlijk wel kinderen te woord staan

De optie om ook gedichten te schrijven blijft nog steeds. Als je je beste rijmelarij op papier hebt geschreven of hebt geprint pak je er een ouderwetse envelop en postzegel bij om je gedicht vervolgens per post te versturen. Vergeet hierbij niet het codewoord te gebruiken. Gebruik je liever geen papier om bomen te sparen? Dan kun je altijd nog met elkaar afspreken dat de gedichten op het moment suprême worden verstuurd via de app. Of er wordt voor deze kleine taak een groepsleider aangesteld die de gedichten digitaal verzamelt en op de avond virtueel uitdeelt. Een online programma komt weer goed van pas om samen te komen.

Sinterklaas op je beeldscherm

Heb je kleine kinderen thuis die nog in Sinterklaas geloven? De intocht van Sinterklaas was dit jaar via je laptop te volgen. Die manier kun je ook gebruiken voor het sinterklaasbezoek thuis. Tijdens het publiceren van dit artikel is het advies: maximaal drie mensen uit drie verschillende huishoudens op bezoek. Houd de website van de overheid in de gaten voor het laatste nieuws rondom de coronamaatregelen.

Je kunt kinderen uitleggen dat zij dit jaar even niet op de schoot van sinterklaas mogen vertellen wat ze bovenaan hun verlanglijstje hebben staan. Sinterklaas is al op leeftijd en bij iedereen langsgaan is daarom niet zo veilig in deze tijd. Maar online kan hij samen met Piet natuurlijk wel kinderen te woord staan.

Een videoboodschap van de goedheiligman kan een vervanger zijn

De kans bestaat zelfs dat er zich nu sneller kandidaten binnen de familiekring zullen melden om zich te verkleden als Sinterklaas of Piet om via de camera de wensen van je kind(eren) aan te horen. Het kost minder tijd dan daadwerkelijk op het raam te moeten kloppen. Een videoboodschap van de goedheiligman kan ook een eventuele vervanger zijn. De ouders fungeren nu als hulppieten en hebben de cadeautjes gereed waarmee ze hun kinderen mogen verblijden.

Sintsnacks

Om op de grote dag alvast in de sinterklaassferen te komen kun je zelfgemaakte lekkernijen op tafel zetten. De voor de hand liggende pepernoten zijn altijd goed om te bakken en nemen ook niet al te veel uren in de keuken in beslag. Het is indrukwekkend hoeveel sinterklaasrecepten er op internet te vinden zijn. Van pepernotentaart tot speculaastruffels. Neem hier maar eens een kijkje. Wanneer de meesterbaksels in de oven zitten of moeten afkoelen kun je ondertussen een sinterklaasfilm of andere feelgood film kijken. Het paard van sinterklaas blijft leuk om te zien.

Sintdiner

Dit jaar hebben we niet bepaald de deur bij elkaar plat kunnen lopen, daarom is een extra gelegenheid om samen te dineren zeker leuk. Naast het kerstdiner wordt bij deze het sintdiner in het leven geroepen. De lekkere sinterklaasrecepten die je hebt gemaakt zijn daarvoor uitermate geschikt. Houd op tafel een plaatsje vrij voor de laptop waarbij je met behulp van een van de online programma’s tegelijkertijd gaat dineren. Zo kan er, naast het verorberen van de drie gangen, alweer overlegd worden bij wie jullie volgend jaar sinterklaas gaan vieren.

Online programma's die handig zijn om te gebruiken: Teams, Skype en Zoom.

Voor de zekerheid nog even alle coronamaatregelen checken? Ga naar de site van de Rijksoverheid voor alle maatregelen en adviezen op een rij.

Lees ook: Verlanglijstje gemaakt? Deze 15 dingen krijg je sowieso cadeau

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Daniëlle Naberman

--:--