Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Michelle van Dusseldorp: 'Zalig, twee weken quarantaine!'

Psycholoog in 'Onderweg'; zaterdag, 22.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Michelle van Dusseldorp wil theologie en psychologie met elkaar mixen. Zij doet dat met haar stichting ‘Groundwork’, waarmee ze coaches en therapeuten opleidt. De coronatijd brengt natuurlijk de nodige ongemakken met zich mee. Toch vertelt Michelle in Onderweg (EO) dat het voor haar geen ramp is dat het sociale leven op een wat lager pitje staat

Hoewel Michelle van Dusseldorp zichzelf omschrijft als introvert, spreekt ze geregeld grote groepen mensen toe. Dat doet ze ook nog met de nodige humor. Michelle groeide op in Nieuw Zeeland, woonde op Malta, ging terug naar Nieuw-Zeeland maar woont inmiddels al bijna twintig jaar in Nederland. Over corona zegt ze: "Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!"

'Disfunctioneel gezin'

Michelle groeit op in wat ze zelf noemt ‘een disfunctioneel gezin’. Ze leert God kennen als zij 17 jaar is tijdens een kloosterretraite. "Het was een alomvattende spirituele ervaring," zegt ze hierover.  Na haar studie gaat ze voor een Bijbelschool naar Malta. Tijdens haar verblijf op het eiland komt ze in aanraking met de zogenaamde ‘Sheparding Movement’.

Benauwend

"Je moest je overgeven aan je geestelijke leider, die bepaalde je grootste besluiten. Alles moest goedkeuring krijgen," vertelt Michelle. Het leven in deze beweging voelt voor Michelle te benauwend. En dus besluit ze een Bijbelschool in Nederland te gaan doen. Daar komt ze haar man Cris tegen. Ze trouwen en verhuizen naar Nieuw-Zeeland, waar ze tien jaar in een opvang met ontspoorde Maorimannen werken.

Er is veel onwetendheid over hoe je je emoties samen met je geloof beleeft

In 2000 verhuist ze met haar man terug naar Nederland waar ze haar eigen psychologenpraktijk begint, dit groeit uit tot Stichting Groundwork. Onlangs bracht ze samen met Harry van der Pol het boek Goed voelen uit. "Er is veel onwetendheid over je hoe je je emoties samen met je geloof beleeft." 

Leermeester

In dit boek worden hier de nodige handvatten voor aangereikt. Geloof is nog altijd Michelles belangrijkste drijfveer. "God is mijn grootste leermeester en papa." Elsbeth Gruteke is in Onderweg een uur lang in gesprek met Michelle van Dusseldorp over haar geloof, haar werk en haar leven.

Onderweg: Michelle van Dusseldorp

Zaterdag 13 juni, 22.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Feia Lydia Photography

--:--