Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn tekst voor het nieuwe jaar

Blog van Andries Knevel

Concentratie is niet mijn sterkste punt. Ik ben nogal snel afgeleid, en in de loop der jaren is het er allemaal niet beter op geworden.

Deel:

Met verbazing kijk ik daarom naar het huiswerk van onze kleinkinderen, van wie er nu twee op de middelbare school zitten. Zij maken een groot deel van hun huiswerk op de iPad. Of ze dat nu willen of niet, want een deel van het onderwijs wordt immers via die iPad gegeven. Opdrachten, vragen, uitleg en informatie; in platte tekst of met graphics: alles staat erop. Prachtig! Maar tijdens het maken van je huiswerk kun je ook met één druk op de knop naar spelletjes, de altijd bereikbare vriendengroep, of... Als ik op zulke momenten naar mijn kleinkinderen kijk, denk ik vaak: hoe zou ik ooit nog huiswerk hebben gemaakt als ik op een iPad had mogen werken? Had ik me kunnen concentreren of was ik voortdurend over het internet gaan zwerven?

Zelfs tijdens het bidden kunnen je gedachten alle kanten opgaan

Een paar weken geleden mocht ik de eerste meditatie voor 2020 verzorgen in het EO-radioprogramma Groot Nieuws. Ik koos voor Psalm 86: ‘Wijs mij Uw weg, o Heer, laat mij wandelen op het pad van Uw waarheid, vervul mijn hart met ontzag voor Uw naam.’ In een andere vertaling staat niet ‘vervul mijn hart’, maar ‘concentreer mijn hart’. Dat spreekt me aan. Sommige christenen hebben de gewoonte voor zichzelf een jaartekst uit te zoeken. Ik heb dat nooit gedaan, maar voor 2020 deed ik het wel. Want niet alleen via social media kun je snel afgeleid raken. Ik weet niet of u die ervaring ook heeft, maar zelfs tijdens het bidden kunnen je gedachten alle kanten opgaan. Zelf heb ik het nodig geestelijk geconcentreerd te zijn, met of zonder iPad. Vandaar deze, voor mij zo mooie tekst: ‘concentreer mijn hart’. Ik ga proberen die tekst iedere dag te bidden. Tegelijk blijf ik met zorg en bewondering naar mijn kleinkinderen kijken. Zal ik voor hen ook maar deze mooie woorden bidden? 

Geschreven door

Andries Knevel

--:--