Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn vrouw dacht dat ik gek was geworden'

Voorman van motorclub Satudarah in 'De Verandering'

Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig.

Deel:

Het plan is om deze Molukkers tijdelijk in Nederland te huisvesten. Al snel wordt echter duidelijk dat Nederland hen helemaal niet terug kán sturen naar Indonesië. Ook de vader van de kleine David Tupan moet tegen zijn wil in Nederland blijven. David trekt zich de pijn van zijn ouders enorm aan. “Ik zag mijn vader huilen en dat deed me zo veel verdriet. Maar ons gezin kon geen kant op, we moesten in Nederland een bestaan proberen op te bouwen."

Terugslaan

In de jaren '70 komen de Molukkers in opstand, ze eisen een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken. Ook David doet als tiener mee aan deze rellen en bekogelt de politie met stenen. Hiervoor wordt hij een paar keer opgepakt. David is enorm opstandig. “Ik zag de politie als degenen die mede schuldig waren aan de onderdrukking van onze vaders. Al vroeg was er een soort haat geboren naar Nederlanders.”

Motorclub Satudarah

Op tweeëntwintigjarige leeftijd wordt David uitgedaagd in de kroeg door een Nederlandse jongen uit een motorclub. “David heeft hem enorm toegetakeld en zelfs een vinger in zijn oog gestopt," vertelt zijn zwager Chris. De rivaliteit tussen de groepen jongens in de stad maakte bij David en zijn vrienden een verlangen naar een eigen groep los. “Mijn zwager stelde voor om een motorclub te beginnen," herinnert David zich. "We hadden niet echt iets met motoren, maar we namen rijles en kochten motoren. Onze boodschap? Wij, Molukkers, zijn er nog.”

Ziekte

De motorclub groeit. In 2012 telde Satudarah zo'n 400 leden verdeeld over circa 20 afdelingen. Vaak komen ze in het nieuws, en worden ze in verband gebracht met geweldsdelicten. David is als voorman intensief betrokken bij Satudarah. Maar wanneer één van Davids beste vrienden overlijdt aan de spierziekte ALS, breekt David. “Ik kon alleen maar huilen. Hij kon niets meer, hij moest zelfs gevoerd worden. Mensen kon ik verslaan, maar tegen deze ziekte kon ik niets doen. Het raakte me diep."

Omschakeling

Dan gebeurt er iets wat de Satudarah leider op zijn knieën krijgt en zijn leven volledig verandert. “Het was een enorme omschakeling. Mijn vrouw dacht dat ik gek was geworden.” Wat hem overkomt zie je in ‘De Verandering’.

'De Verandering' met David Tupan

Zaterdag 20 januari om 17.30 uur op NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--