Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Minder op je telefoon? Zó doe je dat!

5 apps om het gebruik van je smartphone te verminderen

Eindeloos scrollen, liken en swipen: hoeveel tijd ben jij met je telefoon bezig? En wil je dit in 2020 verminderen? Visie zet vijf apps op een rijtje die je helpen meer inzicht te krijgen in je smartphonegebruik.

Deel:

Zo’n 90 procent van de Nederlanders heeft een smartphone, blijkt uit cijfers van het CBS (2017). Onder 12- tot 45-jarigen is dat percentage zelfs 98 procent. Met de smartphone zelf is niet zo veel mis. Maar steeds meer mensen noemen zichzelf verslaafd aan hun smartphone. Gedachteloos pakken we onze telefoon om iets te checken, en soms pakken we hem zelfs zonder te weten waarom. Het is gedrag dat we onszelf de laatste jaren hebben aangeleerd. Maar hoe komen we er weer vanaf?

Apps

Ironisch maar waar: there’s an app for that! Met een app word je jezelf bewust van je eigen gedrag en kun je dat gedrag aanpassen. Vijf apps die je kunnen helpen inzicht te krijgen in je telefoongebruik.

Lees ook: Digitale detox voor het hele gezin
Lees ook: Digitale detox voor het hele gezin

1. Moment

De app Moment trackt hoe vaak je je telefoon pakt en hoe lang. Dit geeft je niet alleen confronterende inzichten over het aantal pick-ups en uren dat je scrollt en swipet, de app vertaalt deze data ook in pijnlijke conclusies, zoals: ‘17% van je wakkere leven ben je bezig met je telefoon.' Auw! (Alleen voor iOS.)

2. Quality Time

Quality Time doet bijna hetzelfde als Moment, maar dan voor Android. Met leuke statistiekjes over welke apps je gebruikt: zijn het nuttige apps, of tijdverdrijvers die je eigenlijk niet mist als je ze deïnstalleert? (Alleen voor Android.)

Lees ook: Geen smartphone of tv tijdens eten
Lees ook: Geen smartphone of tv tijdens eten

3. Forest

Forest is een app die je helpt te focussen op je werk, in plaats van op je telefoon. Hoe langer je werkt, hoe mooier je virtuele bos er uit komt te zien. Een leuke manier van belonen! (iOS en Android)

4. Offtime

Een tikkie rigoureus, maar met Offtime kun je alle telefoontjes, appjes en mailtjes blokken voor een bepaalde periode. Zo kun je als je uit automatisme die telefoon pakt, toch niet je Facebook-timeline bekijken. (iOS en Android)

Lees ook: App Yona coacht refo-jongeren bij internetgebruik
Lees ook: App Yona coacht refo-jongeren bij internetgebruik

5. Yona

Heb je een extra zetje in de rug nodig? De Nederlandse app Yona geeft niet alleen inzicht in je online gedrag, maar biedt ook de mogelijkheid om een tijdslimiet in te stellen en iemand mee te laten kijken of je je daaraan houdt. De melding van een app wegklikken is namelijk makkelijk gedaan, maar een buddy van vlees en bloed die je wijst op je gedrag, is toch minder makkelijk te snoozen. (Alleen voor Android.)

Heb jij nog meer tips? Laat het weten!

Beeld: Unsplash

--:--