Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Voormalig predikant Gerard Rinsma: 'Het gaat niet om de regels, maar om de intentie'

In het tv-programma Uitgepreekt komen predikanten aan het woord die hun vak niet meer kunnen uitoefenen. Predikant Gerard Rinsma werd na een conflict met de kerkenraad op non-actief gesteld. Bekijk hier zijn mini-preek.

Deel:

Om de zoveel tijd verschijnen er in de media berichten over dominees die stilzwijgend of met het nodige tumult hun toga aan de wilgen hangen. Soms gaat hun vertrek gepaard met een schandaal dat breed wordt uitgemeten door regionale en landelijke media. Anderen vertrekken met stille trom en kiezen voor een leven in de luwte. De vaak welbespraakte predikanten zwijgen doorgaans zelf in alle toonaarden over hun carriereswitch. In het nieuwe EO-programma ‘Uitgepreekt’ gaat Margje Fikse in gesprek met predikanten die hun ambt niet meer kunnen uitoefenen.

Gerard Rinsma (62) probeert zich als predikant op creatieve wijze in te zetten voor de kerk in de samenleving. Een veelzijdige en unieke dominee, die voortdurend naar nieuwe wegen zoekt om ook mensen buiten de kerk aan te spreken. Onverwacht komt hij in een conflict met de kerkenraad, wat ertoe leidt, dat hij in 2019 op non-actief wordt gesteld. Aan de ene kant strijdt Gerard voor een eerlijk proces en tegelijkertijd gaat hij gebukt onder de chaos en het verdriet dat ontstaan is. Ondanks alles weet Gerard zich in dit moeizame proces op een bijzondere manier gesteund. 

Kijk de aflevering hier terug.

--:--