Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam van der Vegt schrijft boek over bomen

‘Bomen zijn een cadeau van God’

In de Bijbel staan wel vijftig teksten over bomen. De appelboom, eik, wilg of palm: stuk voor stuk hebben ze een functie in de Bijbelverhalen. Mirjam van der Vegt besloot na deze ontdekking vijftig rustgevende meditaties bij de verhalen te schrijven, wat resulteerde in haar nieuwste boek Leren van bomen.

Deel:

“In het bos lopen is gezond voor de mens,” legt Mirjam uit. “De groene omgeving werkt stressverlagend. Om diezelfde reden wil ik mensen meenemen in het Bijbelse bos. In Genesis 1:29 zegt God: ‘Hierbij geef Ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn.’ De bomen zijn een cadeau van God, en dat cadeau kunnen lezers uitpakken met dit boek.”

Niet zweverig

In Leren van bomen reis je langs vijftig plekken in de Bijbel waar het over bomen gaat. Bij elke tekst heeft de schrijfster en coach een meditatie geschreven. Die zijn onderverdeeld in zeven thema’s, zoals: ‘Bomen werken mee in Gods plan’ en: ‘Mensen lijken op bomen’. Mirjam: “Ik hanteer voor de meditaties de lectio divina-methode uit de kloostertraditie. Dat is niet zweverig, want deze methode gaat over stilstaan en wortelen, heel aards. Tijdens het mediteren laat je je raken door de Bijbeltekst. Het is net als bij een boom: aan de ene kant is die geworteld in de aarde, aan de andere kant is hij met zijn takken dicht bij de hemel.”

Fan van bomen

In de Bijbel staan veel teksten over bomen. Hier kwam Mirjam achter tijdens haar retraites, waarbij ze stiltewandelingen in de natuur begeleidt. “Ik las daarna wetenschappelijke onderzoeken over bomen, omdat ik mensen bij volgende wandelingen iets wilde leren over de natuur. Ik werd fan van bomen! Ze zijn fascinerend; ze communiceren bijvoorbeeld via ondergrondse schimmeldraden. Toen werd ik nieuwsgierig naar wat de Bijbel over bomen zegt.”

In het bos lopen is gezond voor de mens

Zo kwam Mirjam erachter dat de mens in de Bijbel vaak wordt vergeleken met een boom, zoals de terebint (ook wel: terpentijnboom). “In Jesaja 61 gaat het over de treurenden, die God de ‘Terebinten van gerechtigheid’ noemt: ‘geplant door de Heer als teken van Zijn luister’. Dat vind ik een mooie belofte. Ik moet denken aan de vluchtelingen uit Oekraïne. God ontfermt zich juist over die mensen.”

Rusten met God

Met het boek Leren van bomen vindt de lezer rust aan de hand van de bomen in de Bijbel. Waarom vindt Mirjam rust eigenlijk zo belangrijk? “God schiep de mens op de zesde dag en Hij voltooide de schepping met een rustdag. Wij zien rusten vaak als eindpunt, maar het is een beginpunt. De dag nadat de mens geschapen was, kreeg hij meteen zijn bedoeling mee: rusten en genieten met God. Vanuit die rust mag hij de aarde bewerken.” Hierbij benadrukt Mirjam dat rusten niet níks doen hoeft te zijn. “Je kunt ook rust vinden als je iets doet met je talenten. Veel mensen die ik train, vinden dat spannend. Zij hebben er moeite mee om hun stukje grond in te nemen, omdat ze zichzelf niet belangrijk genoeg achten. Vergelijk dat met een boom: die móét zijn grond innemen, anders groeit hij niet.”

Lees ook: 'Wist je dat de Grieken het orgel hebben uitgevonden?'
Lees ook: 'Wist je dat de Grieken het orgel hebben uitgevonden?'

Gesproken meditaties

Over groeiende bomen gesproken: met de aanschaf van het boek ondersteunt de koper een bomenplantproject van A Rocha in Peru. “Mijn boek wordt van bomen gemaakt, dus ik wilde iets terugdoen,” legt de schrijfster uit. Het is ook mogelijk om alleen gesproken meditaties aan te schaffen – je bepaalt dan zelf het bedrag naar draagkracht. “Zo kun je in de natuur wandelen én mediteren. De beleving is dan anders.”

'Leren van bomen'

Meer informatie over het boek vind je op deze website

--:--